Advies en analyse

Column: Vind bij onzekerheid het gouden ei

Vrijdag 17 februari 2017 09:10

Waar particuliere beleggers vaak vooral gecharmeerd zijn van aandelen en aandelenfondsen – vooral nu de Dow Jones Index het ene na het andere record breekt en de AEX weer richting de 500 kruipt – wordt het misschien toch tijd om eens verder te kijken dan de aandelenneus lang is. Er hangen mondiaal nogal wat financiële risico´s boven de markt die een stukje portefeuille-exposure in goud zouden rechtvaardigen.

Dansen op het slappe koord
Een rondje langs diverse grote fondsbeheerders leert dat voor de economie op mondiaal niveau de komende jaren een lage groei wordt verwacht, waar China een van de grote risicofactoren zal zijn.

In de Verenigde Staten is er met de wispelturige Trump aan de macht grote beleidsonzekerheid ontstaan. Zijn infrastructurele investeringsdrang zal de inflatie aanstuwen, maar de mogelijke impact die Amerikaanse migratiepolitiek en protectionistische handelsmaatregelen op de wereldeconomie zullen hebben, baart velen zorgen. Politieke en geopolitieke spanningen zullen hoe dan ook (nog meer) onder druk komen te staan.

Evenzo staat Europa aan de vooravond van onzekere tijden met geplande verkiezingen in drie landen – Duitsland, Frankrijk en Nederland – dit jaar. Breekt een populistisch tijdperk aan waar nationalistische begunstiging hoogtij gaat vieren? Het zou het zo maar kunnen.

Wanneer al deze risico’s wereldwijd te laag blijken te zijn ingeschat door de financiële markten, is goud de aangewezen belegging om bescherming te zoeken tegen inflatie, onzekerheid en spanningen.

Strakblauwe hemel of stralend goud
Maar vooralsnog lijken aandelenbeleggers nog geen wolkje aan de lucht te zien. Al kan schijn bedriegen want wie hoog klimt, kan diep vallen. En wat biedt in geval van een serieuze beurscorrectie vaak veiligheid? Juist, goud.

Naast alle onzekerheid in de wereld is de laatste jaren sowieso (te) weinig geïnvesteerd in goudmijnen. Een trend die vooral werd ingezet door een jarenlang dalende goudprijs tot 2016; van boven $1900 per ounce in september 2011 tot onder $1050 dollar eind 2015 (op het moment van dit schrijven handelt goud rond $1200 per ounce).

Wanneer de vraag naar het meest populaire edelmetaal toeneemt, zal er snel genoeg een tekort ontstaan aan de aanbodkant.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven