Advies en analyse

Beursgenoteerde wapenfabrikanten floreren

Woensdag 22 februari 2017 12:35

De wereldwijde wapenhandel is in de periode 2012-2016 met 8,4% gegroeid vergeleken met de vijf jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het Stockholm Instituut voor Internationaal Vredesonderzoek.

De handel in wapens bereikte de grootste omvang in een vijfjarige periode sinds het einde van de Koude Oorlog. De groeiende wapenhandel werd gestuwd door vraag uit landen in Azië, Oceanië en het Midden-Oosten. De vijf grootste exporteurs in de jaren 2012-2016 waren de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en Duitsland. Gezamenlijk namen zij 74% van de verkopen voor hun rekening. In Europa daalde de import met 36% ten opzichte van de periode 2007-2011. Beursgenoteerde bedrijven die voor een deel afhankelijk zijn van de omzet uit wapens, zoals het Europese Airbus en het Amerikaanse Lockheed, deden het de afgelopen jaren navenant goed op de beurs en noteren beide momenteel nabij hun alltime high. Op Airbus hanteren wij op fundamentele gronden een houdadvies en op basis van technische analyse een koopadvies. Op Lockheed Martin hebben wij geen advies.

 

Lees ook: Column: Niets nieuws onder de zon


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven