Advies en analyse

Centrale banken laten valuta los

Woensdag 22 februari 2017 13:26

De invloed van centrale banken op de valutakoersen lijkt tanende. Japan houdt zich meer op de vlakte wat betreft de waarde van de eigen munt, de yen, en in de eurozone wordt veel meer gesproken over het afbouwen van het monetaire verruimingsprogramma dan over de noodzaak van een lage euro.

Een van de factoren die een rol spelen, is de al langer klinkende kritiek van de VS ten opzichte van landen die de eigen munt negatief zouden beïnvloeden. Het is ook mogelijk dat de grenzen bereikt zijn van wat centrale banken redelijkerwijs kunnen doen. In Japan werd al duidelijk dat er steeds extremere maatregelen nodig waren om de yen in beweging te krijgen.

Als de rol van de centrale banken inderdaad afgenomen is, is het de vraag wat de verschillende valutaparen de komende tijd gaan doen zonder deze invloed. Sommige munten kunnen over- of ondergewaardeerd zijn ten opzichte van waar ze zouden hebben gehandeld als de centrale banken niets hadden gedaan. Dat is lastige materie. Wat de euro waard zou moeten zijn op basis van de economische en financiële situatie is niet makkelijk te bepalen. Als je naar Duitsland kijkt is de euro zwaar ondergewaardeerd, maar voor andere landen is de euro juist te duur. Er zijn tekenen dat het per saldo beter gaat in de eurozone. De werkloosheid loopt terug, de begrotingstekorten nemen af en de inflatie loopt op. Er is nog wel een politiek risico, maar we denken dat dit wel zal meevallen. Het gehannes rond Brexit laat zien dat terugtrekking uit de EU lastig is en lang duurt, en dan heeft het Verenigd Koninkrijk nog een eigen valuta. Voor eurolanden zal het proces nog lastiger zijn.

EUR/USD is de laatste tijd al flink gezakt. We denken dat al heel wat slecht (Europees) nieuws in de koers verwerkt zit. Een renteverhoging in de VS zal bijna niemand meer verbazen, dus die zal waarschijnlijk geen grote invloed hebben op de EUR/USD-koers. Een daling naar 1,00 is nog steeds mogelijk, maar het kan evengoed weer richting 1,10 gaan.

 

Lees ook: Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Centrale banken, en valuta, daarin zit geen enkele connectie… Maargoed, als je die wel ziet heb je iets ontdekt wat er nog niet was, best wel bijzonder! Hang het aan de grote klok zou ik zo zeggen….

    Ed 22 februari 2017 13:54:36