Advies en analyse

Europa blijft achterlopen op Verenigde Staten

Woensdag 22 februari 2017 16:11

De internationale aandelenmarkten bleven de afgelopen week opperbest gestemd. Gerekend met slotkoersen van dinsdag rendeerden vrijwel alle belangrijke hoofdgraadmeters die wij voor u volgen met een positief rendement tot +2,0%.

Dat betekende automatisch weer nieuwe recordstanden op Wall Street en hoogste standen sinds 2015 in onder meer Amsterdam. Het optimisme over het beleid van de Amerikaanse president Trump woog daarbij zwaarder dan de zorgen over de stabiliteit in Europa.

Negatieve uitschieters waren afgelopen week de Russische RTSI (-1,1%) en de Franse CAC (-0,1%). Door de stijgende olieprijs kende Moskou een extreem goed 2016 (+52,2%), maar dit jaar tot nu toe bewegen Russische beleggers vooral zijwaarts (+0,8%). De CAC kende een heel gewoon 2016 (+4,9%) en kan ook dit jaar geen potten breken (+0,5%). Vooral ArcelorMittal (+24,9%), Airbus (+7,0%) en LVMH (+4,7%) trekken de kar. ArcelorMittal en LVMH vinden wij koopwaardig, op Airbus hebben we een houdadvies.

In positieve zin vielen de Braziliaanse Bovespa en de Griekse ASE – beiden +3,5% – op in de afgelopen week. Athene is bepaald geen grote beurs, maar vormt wel een barometer van het sentiment over Europa. Griekenland ging maandag akkoord met zware hervormingen in ruil voor wat verlichting van de kant van de andere eurolanden en het IMF. En net als Moskou kende Sao Paulo een extreem goed 2016 (+38,9%), maar deze beurs blijft het ook in 2016 goed doen (+14,7%).

Los van bovenstaande uitschieters was het afgelopen week opvallend dat Wall Street het wéér beter deed dan de meeste Europese graadmeters. Zo rendeerde de breed samengestelde Amerikaanse S&P500 (+1,2%) beter dan de Europese evenknie Stoxx600 (+0,9%) en outperformde de Dow Jones (+1,2%) de Stoxx50  (+0,9%). Anders dan onder meer de AEX staan deze pan-Europese indices momenteel nog niet nabij de topniveaus van augustus 2015.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven