Advies en analyse

Van de familie moet je het hebben

Vrijdag 24 februari 2017 09:35

Kleinschaligheid, nepotisme en zakkenvullers, dat is het imago van familiebedrijven. Maar op de beurs is het een publiek geheim dat zij succesvoller en veerkrachtiger zijn dan andere bedrijven én hogere rendementen bieden. Dus komt Euronext eindelijk aanzetten met eigen index. Mooi, eens kijken welke parels er in zitten.

Het is geen oxymoron, maar het klinkt heel erg tegenstrijdig: beursgenoteerde familiebedrijven. Wat er ook van zij, empirisch onderzoek toont aan dat ondernemingen met sterke familiebanden het beter doen dan andere bedrijven. Het gegeven dat familiebedrijven beter scoren zie je ook terug bij beursgenoteerde bedrijven. Niet alleen is door de bank genomen het rendement op eigen vermogen hoger dan bij andere vergelijkbare ondernemingen, beursgenoteerde familiebedrijven betalen in de regel meer dividend, wat eveneens het rendement op de beurs ten goede komt. Het dividend levert immers op termijn een belangrijke bijdrage aan het totaalrendement.

Het merendeel van de familiebedrijven valt in de categorie van de small-caps, maar er zijn ook hele grote, zoals ArcelorMittal en Heineken. Helaas, een eenduidige definitie van het begrip familiebedrijf bestaat niet maar hun kracht wordt voornamelijk toegeschreven aan een viertal factoren, te weten: de focus op de kernactiviteiten, de duurzame relatie met klanten en medewerkers, hun focus op de lange termijn en de korte communicatielijnen. Daardoor zouden zij meer veerkracht hebben dan andere bedrijven. Maar het zwakke punt van familiebedrijven zijn generatiewisselingen. Vooral bij de derde generatie verdwijnen de sterke familiebanden als sneeuw voor de zon, met grote gevolgen voor het voortbestaan van de onderneming.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Familie bedrijven bijeen gepakt op een index, ze lopen gewoon hetzelfde risico als elk andere aandelen beurs. Voor de 'veilgheid', als het ze daarom te doen is, is het dus nonsens om daar genoteerd te staan.

    Ed 24 februari 2017 12:02:29