Advies en analyse

Effectief rendement op iBoxx Corporate Index zakt verder terug

Woensdag 1 maart 2017 15:16

Beleggers negeerden het goede economische momentum in de eurozone en zijn in de ban van de politieke risico’s in Frankrijk.

De risico-opslagen op zowel euro investment grade- als high yield-bedrijfsobligaties liepen met een aantal basispunten op, maar dit werd ruimschoots gecompenseerd door de stevige daling van de onderliggende Duitse staatsrente. De Duitse bunds waren gewild als veilige haven. Hierdoor zakte het effectieve rendement op de iBoxx Corporate Index verder terug, naar 1,12% afgelopen vrijdag. Ook de rally van high yield-papier hield aan, waardoor het effectieve rendement op weekbasis met circa zeven basispunten daalde naar een nieuw dieptepunt van 3,35%, zo blijkt uit gegevens van Société Générale. Dankzij de goede februarimaand staat het euro high yield-segment tot nu toe dit jaar op een fraai totaalrendement van circa 1,6%. Het nipte verlies op investment grade-papier werd omgebogen in een plusje van 0,49%.

Zoals al vaker gezegd is de high yield-markt nu vrij duur en lijkt er weinig meer in het vat te zitten. Hetzelfde geldt voor hoogwaardige bedrijfsobligaties. Als de politieke onrust wegebt zullen de yields op staatsleningen weer oplopen, mede gezien de beter dan verwachte macrocijfers in de eurozone. Hierdoor zal het effectieve rendement op bedrijfsobligaties normaliter ook stijgen, waardoor het totaalrendement onder druk komt te staan. Aangezien de risico-opslagen al fors zijn gedaald, zullen deze geen tegenwicht meer kunnen bieden aan een stijging van de risicovrije rente.

Vanwege het cijferseizoen was het de afgelopen tijd rustig op de emissiemarkt. Niettemin werd er voor ruim €17 mrd aan nieuwe euro bedrijfsobligaties uitgegeven in de afgelopen twee weken, vooral door bedrijven van buiten de eurozone, zoals Petroleos Mexicanos (€4,25 mrd), Coca Cola (€2,5 mrd) en Vodafone (€1 mrd). Zij maken gebruik van de verder gedaalde rente in de eurozone. In de eerste twee maanden van dit jaar is er al voor €56 mrd aan euro bedrijfsobligaties uitgegeven, tegen €34 mrd in dezelfde periode van 2016. De komende weken zal de emissiemarkt naar verwachting aantrekken, wat tot een opwaartse druk op de risico-opslagen kan leiden.

 

Lees ook: Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven