*

Advies & Analyse

Trump stuwt aandelen VS nog hoger

woensdag 1 maart 2017 17:33

In de eerste toespraak van Donald Trump voor het Amerikaanse congres zaten allerlei verwijzingen naar de aandelenmarkt en naar individuele bedrijven. Hij merkte onder meer op dat de beurswaarde van Amerikaanse ondernemingen sinds de verkiezingen met bijna $3.000 mrd is gegroeid. De meeste aandacht ging daarnaast uit naar defensie – waarvoor Trump $54 mrd extra wil vrijmaken – en naar maatregelen om lokale bedrijven zoals staalfabrikanten en het bij name genoemde Harley-Davidson te beschermen. Woensdag openden zowel de S&P500 Index als de Dow Jones ongeveer 1% hoger.

In Europa trok de London Stock Exchange (LSE) aan het begin van de week de aandacht met de mededeling dat het niet van plan is om op verzoek van de Europese Commissie de Italiaanse dochter MTS te verkopen. Daarmee torpedeert het beursbedrijf waarschijnlijk de fusie met Deutsche Böerse. Sinds het Brexit-referendum is de druk op deze transactie geleidelijk toegenomen. De koersen van LSE en Deutsche Böerse daalden maandagochtend aanvankelijk met ruim 3%. Het afblazen van de fusie zal waarschijnlijk het startsein vormen voor nieuwe overnamespeculaties binnen de beurzensector, waar de Britse en Duitse beurs dan op eigen kracht moeten opboksten tegen grote Amerikaanse en Aziatische concurrenten.

Naast de toespraak van Trump en het nieuws over de beurzenfusie was er ook nog de stroom jaarcijfers. Axa maakte bijvoorbeeld donderdag 23 februari bekend dat de omzet in 2016 met 2% is toegenomen tot net iets meer dan €100 mrd en dat de onderliggende winst met 3% is gestegen naar €5,7 mrd. Reacties volgden echter vooral op de opmerking van topman Thomas Buberl dat hij zich niet gaat wagen aan grote overnames om de schaalomvang van de verzekeraar te vergroten. Buberl herhaalde de doelstelling om de winst per aandeel in de periode tot 2020 met gemiddeld 3% tot 7% op te schroeven via kostenbesparingen en de verschuiving naar producten met een hogere winstmarge. De koers van Axa viel na de cijferpresentatie met 1% terug, maar de schade werd in de eerste helft van deze week ingelopen. Het aandeel verdient een houdadvies. Dat geldt ook voor Orange, dat op dezelfde dag bekendmaakte dat de omzet in 2016 met 1% is toegenomen naar €40,9 mrd. De ebitda steeg met 1% naar €12,7 mrd en de nettowinst nam met 10% toe naar €3,3 mrd. De hogere winst maakt het mogelijk om het interim-dividend te verhogen van €0,20 naar €0,25.

Branchegenoot Telefónica verlaagde in september juist nog het dividend, om geld vrij te maken voor het afbouwen van de schuldenlast en voor investeringen in nieuwe groei. In 2016 nam de omzet met 5% af naar €52,0 mrd. Voor het lopende jaar voorspelt Telefónica dat de inkomsten stabiel zullen blijven en dat de winst dankzij kostenbesparingen mogelijk iets zal toenemen. Het verkoopadvies wordt niet aangepast.

 

Lees ook: Duitse leningen presteren uitstekend


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.