Advies en analyse

Trump stuwt aandelen VS nog hoger

Woensdag 1 maart 2017 17:33

In de eerste toespraak van Donald Trump voor het Amerikaanse congres zaten allerlei verwijzingen naar de aandelenmarkt en naar individuele bedrijven. Hij merkte onder meer op dat de beurswaarde van Amerikaanse ondernemingen sinds de verkiezingen met bijna $3.000 mrd is gegroeid. De meeste aandacht ging daarnaast uit naar defensie – waarvoor Trump $54 mrd extra wil vrijmaken – en naar maatregelen om lokale bedrijven zoals staalfabrikanten en het bij name genoemde Harley-Davidson te beschermen. Woensdag openden zowel de S&P500 Index als de Dow Jones ongeveer 1% hoger.

In Europa trok de London Stock Exchange (LSE) aan het begin van de week de aandacht met de mededeling dat het niet van plan is om op verzoek van de Europese Commissie de Italiaanse dochter MTS te verkopen. Daarmee torpedeert het beursbedrijf waarschijnlijk de fusie met Deutsche Böerse. Sinds het Brexit-referendum is de druk op deze transactie geleidelijk toegenomen. De koersen van LSE en Deutsche Böerse daalden maandagochtend aanvankelijk met ruim 3%. Het afblazen van de fusie zal waarschijnlijk het startsein vormen voor nieuwe overnamespeculaties binnen de beurzensector, waar de Britse en Duitse beurs dan op eigen kracht moeten opboksten tegen grote Amerikaanse en Aziatische concurrenten.

Naast de toespraak van Trump en het nieuws over de beurzenfusie was er ook nog de stroom jaarcijfers. Axa maakte bijvoorbeeld donderdag 23 februari bekend dat de omzet in 2016 met 2% is toegenomen tot net iets meer dan €100 mrd en dat de onderliggende winst met 3% is gestegen naar €5,7 mrd. Reacties volgden echter vooral op de opmerking van topman Thomas Buberl dat hij zich niet gaat wagen aan grote overnames om de schaalomvang van de verzekeraar te vergroten. Buberl herhaalde de doelstelling om de winst per aandeel in de periode tot 2020 met gemiddeld 3% tot 7% op te schroeven via kostenbesparingen en de verschuiving naar producten met een hogere winstmarge. De koers van Axa viel na de cijferpresentatie met 1% terug, maar de schade werd in de eerste helft van deze week ingelopen. Het aandeel verdient een houdadvies.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Wat één man al niet kan bereiken, hij gaat weer als een speer. Nog even ? En dan als een speer naar beneden, want met gebakken lucht kom je er niet. Eén ding moet ik kwijt dat iedereen er toch maar ontzettend vatbaar voor is omdat alles nergens op geschoeid is.

    Gigolo 01 maart 2017 18:47:16
  • Het laatste stukje omhoog moest nog even af gemaakt worden, en dat is zo'n beetje vandaag gebeurt…. Met Trump valt aardig te spotten, met grafieken nu juist niet.

    Ed 01 maart 2017 18:04:16
  • Als Trump zegt dat het enorme handelstekort van Amerika niet kan blijven bestaan dan heeft de man daar gelijk in. Als Trump zegt dat Amerika zich moet schamen voor hoe het land met de Vietnam veteranen is omgegaan dat heeft de man daar gelijk in. Toen Trump zei dat de Amerikanen een oorlog begonnen tegen Irak vanwege de olie had de man daar gelijk in. En ook het milieu verhaal van de laatste decennia klopt niet. De voedselproductie is veel ingrijpender voor onze planeet dan de CO2 uitstoot.

    WH 01 maart 2017 18:01:06