Advies en analyse

Het belangrijkste van beleggen

Donderdag 2 maart 2017 11:20

Als gestructureerd opbouwen van vermogen voor de lange termijn het doel is, dan is het van groot belang om geen beleggingen te kopen die nooit meer herstellen. Het totaalrendement van het aandeel ING sinds 1 januari 2007 staat op -37,6%. Hiermee presteert ING beter dan de Stoxx600 Banken Index, die over die periode een totaalrendement van -60,5% liet zien. De belegger had deze aandelen in 2006 kunnen kopen omdat de banken mooie winstcijfers lieten zien en ook de Nederlandse economie weer aantrok.
De belegger had in 2000 kunnen denken dat het internet een revolutie op het gebied van telecommunicatie teweeg zou brengen. Iedereen gebruikt in 2017 zijn mobieltje meer dan ooit. Had hij op 1 januari 2000 KPN gekocht, dan was zijn totaalrendement nu -80,9% geweest. De Nederlandse telecomreus deed het slechter dan de Stoxx600 Telecom Index, die in deze periode een rendement van -21,1% boekte. Zou de belegger niet bezig zijn geweest met het kiezen van sectoren en aandelen, dan had hij vanaf 2007 met de MSCI Europe een totaalrendement opgestreken van 36,6%. En als de belegger in het jaar 2000 Europese aandelen had gekocht, dan zou hij nu 61,9% in de plus hebben gestaan.n.

Wie gestructureerd en voor de lange termijn vermogen wil opbouwen, kan het beste een analyse maken van een grote index zoals de MSCI Europe. Is die hoog gewaardeerd, dan moet hij nauwelijks in Europese aandele beleggen. Maar staat de MSCI Europe laag, dan kan een groter deel van de portefeuille in Europese aandelen worden gestoken.


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Belangrijkste bij beleggen is zo laag mogelijk instappen,iets wat in dit artikel niet staat… En dan zul je nu dus niet in moeten stappen!..

    Ed 02 maart 2017 12:58:51