Advies en analyse

Nieuws is compleet irrelevant

Donderdag 2 maart 2017 11:35

De belegger kan zijn resultaten met sprongen vooruit zien gaan als hij beslist op basis van koers-winstverhoudingen en het nieuws negeert.

De Amerikaanse aandelenmarkt is de best gedocumenteerde aandelenmarkt ter wereld. Het interessante hiervan is dat er nauwkeurig aandelenonderzoek mogelijk is vanaf 1871. De drie aantrekkelijkste moment om aandelen te kopen waren in 1921, 1932 en 1981. In die drie jaren waren de koers-winstverhoudingen namelijk het laagst.

Beleggers waren in deze jaren echter doodsbang voor de zware economische crises die de wereld in hun greep hielden. De belegger die destijds simpelweg aandelen kocht omdat de waardering extreem laag was, werd vorstelijk beloond (zie het kader hieronder). De onderliggende verklaring voor de historische successen is dat de uitstroom uit aandelen in die jaren telkens groter was dan de negatieve impact van de recessie op de bedrijfsresultaten. Het is echter wel essentieel dat de belegger kiest voor een index en niet voor een sector of individuele aandelen (zie de column hiernaast). Kocht de belegger op het moment dat de koers-winstverhouding het hoogst waren (sinds 1881 zijn dat de jaren 1907, 1929, 1966 en 2000), dan is dit vrijwel zeker een garantie dat hij de helft van zijn inleg is kwijtraakt.

De Beleggers Belangen Academy laat zien wat de voordelen zijn van het negeren van nieuws. Wij moedigen beleggers aan om alleen beleggingsbeslissingen te nemen op basis van fundamenten, ofwel de verhouding tussen koers en winst. Een stijgende rente, Trump in het Witte Huis of Rusland dat het aan de stok krijgt met andere landen, lijken allemaal voldoende belangrijke gebeurtenissen om actie op te ondernemen. Maar de geschiedenis laat zien dat aan het einde van de dag het enige dat telt de koers-winstverhoudingen zijn.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Hé eindelijk een goed artikel van Beleggers belangen!.. Inderdaad, nieuws is niet van belang, sterker nog nieuws komt pas nadat een beweging, omhoog of omlaag, is geweest… Het is de onwetendheid over het verloop van een prijs, of niveau,daarom lopen de meesten dan ook tegen verliezen aan, en 9 van de 10 keer vanwege de stoploss. Het analyseren van de grafiek is belangrijker dan handelen naar aanleiding van het nieuws!.. Neem bijvoorbeeld deze grafiek, 5 constant repeterende bewegingen, daar kun je iets mee…, tenzij je het niet ziet natuurlijk, maar dat is een kwestie van oefenen.

    Ed 02 maart 2017 12:52:33