Advies en analyse

Column: dividend is het mooiste wat er is

Woensdag 8 maart 2017 10:51

Elk kwartaal zetten de redacteuren van Beleggers Belangen hun favoriete aandelen op een rijtje bij de redactietips. Toen ik in de herfst van 2015 voor de tweede keer bij Beleggers Belangen kwam werken, noteerde ik Unilever dan ook meteen met stip op mijn lijstje. Unilever voldoet namelijk met vlag en wimpel aan mijn drie belangrijkste regels voor een mooi aandeel.

De eerste regel is dat het dividend elk jaar moet stijgen met een percentage dat ruim boven dat van de inflatie ligt. De afgelopen vijf jaar is het dividend van Unilever met gemiddeld 7,3% per jaar omhoog gegaan. Op de lange termijn stijgen de aandelenkoersen evenveel als de dividendverhogingen van de aandelen. Het gevolg is dat het dividend van Unilever in de afgelopen twintig jaar constant tussen de 3 à 4% per jaar zit. Het totaalrendement komt daarmee uit op rond de 10% per jaar. Het rendement kan nog verder omhoog wanneer de belegger de dividenden gebruikt om nieuwe aandelen Unilever te kopen. De belegger krijgt dan zelfs elk kwartaal een hogere uitkering! Dit komt omdat Unilever elk kwartaal dividend uitbetaalt en die herinvestering zorgt er voor dat de uitkering elk kwartaal verder stijgt.

De tweede regel is voor mij dat de pay-outratio altijd onder de 80% moet uitkomen. Alleen dan zal het mooie rendement ook in de toekomst stand houden. De pay-out ratio is de verhouding tussen de winst en de dividenduitkering. Dit verhoudingsgetal staat op 70%. Bij alles onder de 80% ben ik ervan overtuigd dat het dividend in het volgende kalender jaar opnieuw met een percentage zal stijgen dat ruim boven de inflatie ligt.

Mijn derde regel betreft de balans. Een bedrijf moet sterk genoeg zijn om een financiële crisis zonder moeite te overleven. Met €3,8 mrd cash op de balans en een jaarlijkse free cash flow van €5,5 mrd is een schuld van €16,4 mrd voor Unilever goed te behappen. Ik wist natuurlijk niet dat 3G Capital en Kraft ervoor zouden zorgen dat Unilever dit jaar al 16% zou winnen, maar ik vind het absoluut niet vreemd dat andere bedrijven achter het mooiste Nederlandse pareltje aan zouden gaan. Mijn angst is dat Unilever zelf een grote acquisitie gaat doen om zichzelf tegen overnames te beschermen. Als dat gebeurt, dan eindigt onze liefde.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Dividend aandelen zijn lucratief in een bullmarkt, zoals nu, van twee wallen eten, de stijgende waarde van het aandeel meenemen en gelijk dividend verkrijgen. Maar dit veranderd als de bull markt overgaat naar een bear markt, de stijgende waarde van het aandeel verdwijnt en enkel dividend blijft over, als het überhaupt nog zal blijven bestaan … Heel slim om enkel dividendaandelen te hebben is het dus niet.

    Ed 08 maart 2017 11:14:14