Advies en analyse

Verhoging Fed-tarief lijkt onvermijdelijk

Woensdag 8 maart 2017 14:31

Veilige staatsobligaties gingen afgelopen week in de uitverkoop. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg van 2,39% naar 2,54% op woensdagmorgen. In Duitsland steeg de tienjaarsrente van 0,21% naar 0,35%. Ook de rente in Frankrijk, Spanje en Italië maakte een dergelijke sprong omhoog.

Aanleiding hiervoor waren toespraken van diverse bestuursleden van de Amerikaanse centrale bank waarin werd gehint op een spoedige renteverhoging. Bill Dudley, president van de Federal Reserve Bank in New York en lid van het beleidsbepalend comité, zei dat een renteverhoging eerder vroeger dan later zal plaatsvinden. Op vrijdag hintte ook Fed-voorzitter Janet Yellen op een snelle rentestap. De markt schat de kans op renteverhoging bij de volgende beleidsvergadering op 15 maart in op meer dan 90%, tegen nog maar 40% vorige week.

Een zwakker dan verwachte banenaanwas in februari kan de Fed nog op andere gedachten brengen, maar daar ziet het niet naar uit. Economen verwachten in doorsnee een solide banengroei van 190.000. Recente data wijzen uit dat het vertrouwen van zowel de Amerikaanse consument als in de industrie op een hoog niveau blijft. Weliswaar blijft de kerninflatie laag, maar de Fed lijkt zich wel degelijk zorgen te maken over de gevolgen van de aanhoudende kracht van de Amerikaanse arbeidsmarkt op de lonen en prijzen op de wat langere termijn.

 

Lees ook: Renteverhoging aanstaande


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven