Advies en analyse

Duitse aandelen in de schijnwerpers

Woensdag 8 maart 2017 16:17

Op de Europese aandelenmarkten waren de per saldo meevallende jaarcijfers niet voldoende om de aandacht van beleggers af te leiden van de ECB-vergadering op donderdag (9 maart) en de publicatie van de Britse begroting woensdagmiddag.

Met name Duitse bedrijven stonden volop in de belangstelling. Begin deze week verraste Deutsche Bank met een claimemissie en woensdagochtend maakte Deutsche Post bekend dat de omzet in 2016 met 3% is teruggelopen, maar de ebit steeg met 45% naar €3,5 mrd. Voor het lopende jaar voorspelt het bedrijf een verdere toename tot €3,75 mrd. De verbetering wordt voornamelijk veroorzaakt door de groei van de pakketdivisie, die vorig jaar 1,2 miljard bestellingen afleverde in Duitsland (+9%). Hierdoor nam het marktaandeel toe van 43,7% naar 45,0%. Deutsche Post wil het dividend verhogen van €0,85 naar €1,05. Hoewel de omvang van de dividendverhoging een meevaller is, lagen de resultaten in lijn met de verwachtingen en er is geen aanleiding om het bestaande houdadvies op het aandeel aan te passen.

Dat geldt ook voor Deutsche Telekom. De onderneming maakte vorige week donderdag 2 maart bekend dat het in het vierde kwartaal een verlies heeft gemaakt van €2,1 mrd. De rode cijfers waren volledig een gevolg van een afschrijving van €2,2 mrd op het belang van 12% in het Britse BT, waarvan de koers behoorlijk gedaald is in de nasleep van het Brexit-referendum. Op vergelijkbare basis nam de ebitda in het vierde kwartaal met 3% toe naar €8,8 mrd. Voor 2017 voorspelt Deutsche Telekom dat dit bedrag met bijna 4% kan toenemen tot €22,7 mrd.

Adidas sprong er woensdagochtend uit met een koerswinst van 8% na de presentatie van heel sterke kwartaalcijfers. De omzet is in 2016 met 14% gegroeid naar €19,3 mrd en de onderliggende operationele winst schoot met 41% omhoog naar €1,5 mrd. Voor het lopende jaar voorspelt het merkconcern een omzetgroei van 11% tot 13% en een winststijging van 18% tot 20%.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven