*

Advies & Analyse

Goede start van de Beleggers Belangen Academy

donderdag 9 maart 2017 11:33

De Beleggers Belangen Academy die op 31 oktober 2016 is gestart, hanteert verschillende ijkpersonen. Zo kunnen de rendementen worden vergeleken.

Bij de opleiding gestructureerd opbouwen van vermogen leggen wij de deelnemers uit hoe zij realistische rendementsverwachtingen kunnen berekenen voor verschillende vermogenscategorieën voor de komende jaren. De koersen van de verschillende asset classes veranderen voortdurend. Dit betekent dat het verwachte rendement ook aan verandering onderhevig is. Wat echter nooit verandert zijn de rekenwijzen waarop de rendementsverwachting tot stand komt.

Wij laten de deelnemers aan het einde van de opleiding niet aan hun lot over. Elke maand berekenen wij het verwachte rendement voor de verschillende vermogenscategorieën en kijken we of de assetallocatie nog de juiste is. Naast de bekende voorbeeldportefeuilles die Beleggers Belangen bijhoudt, maken we daarbij gebruik van ijkpersonen.

IJkpersoon Floris is eind twintig en gaat beginnen met beleggen voor de lange termijn. Wij hebben voor hem gekozen voor beleggingen die passen bij zijn financiële doel en beleggingshorizon. Sinds de start van de Academy op 1 november 2016 staat de portefeuille van Floris 8,8% in de plus. Aan de andere kant van het risicospectrum staat Erik, die net met pensioen is. Hij heeft net zijn bedrijf verkocht en heeft nu een groot bedrag in handen. Hiermee moet hij de rest van zijn leven doen. Het allerbelangrijkste voor hem is dat zijn vermogen in stand blijft, maar hij benadrukt dat hij wel jaarlijks geld moet onttrekken om van te leven. Erik heeft in de afgelopen vier maanden een uitkering gehad van 2,9%.
De rendementen van de andere ijkpersonen liggen allemaal tussen die van Floris en Erik in.

Weet wat er gebeurt
Weten wat de rendementen van de verschillende asset classes zijn, heeft meerdere voordelen. Allereerst kunnen beleggers zo inschatten of hun financiële doelen realistisch zijn. Daarnaast hebben ze minder last van hun emoties, waardoor het aantal fouten dat ze maken met beleggen ook daalt. Als de belegger immers een beter inzicht heeft in de verwachte rendementen, dan zal hij waarschijnlijk niet zijn beleggingsbeslissingen laten leiden door hebzucht en angst.

Lees ook: Column: Wanneer is een asset class aantrekkelijk?


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.