Advies en analyse

Column: de aloude kerfstok is terug

Dinsdag 14 maart 2017 10:49

Tussen ongeveer 900 en 1826 maakte het Britse koninkrijk gebruik van kerfstokken om financiële transacties bij te houden. Dit ging om alles van belastingen tot aan het lenen van geld. Een kerfstok spleet men in tweeën. Zo was het zonder twijfel duidelijk dat de twee gedeelten bij elkaar hoorden. Beide partijen van een transactie kregen een gedeelte van de kerfstok mee. De afspraken gemaakt in kerfstokken waren in het Britse koninkrijk juridisch houdbaar. In 1826 werd afscheid genomen van de kerfstok. Daartoe moest iedereen zijn kerfstokken inleveren bij het Palace of Westminster. Bij de verbranding van de kerfstokken kwam er veel meer vuur vrij dan verwacht. Het gevolg was dat het Palace of Winstminder grotendeels afbrandde. Dat is nog eens rigoureus afscheid nemen van een financieel systeem.

Met de opkomst van de blockchain is de kerfstok in digitale vorm teruggekeerd. De blokchain is een grootboek waarin allerlei zaken vast te leggen zijn. De bekendste gebruiker ervan is de Bitcoin. Elke transactie gedaan met de digitale munt Bitcoin komt in de blockchain terecht. De totale waarde van de Bitcoins heeft inmiddels de twintig miljard dollar bereikt. Betalen in Bitcoins heeft een heleboel voordelen. De eerste is dat transacties gratis zijn, omdat er geen tussenpersonen nodig zijn. De tweede reden is dat er een maximum zit aan het aantal Bitcoins. Dit betekent dat er geen geldpers is en dat banken niet het spaargeld in veelvoud kunnen uitlenen. Het grootste nadeel is dat Bitcoin nog maar in de kinderschoenen staat. Het gevolg is dat de prijs van een Bitcoin heftig fluctueert.

Bitcoin is slechts één voorbeeld van wat er in de digitale kerfstok blockchain bij te houden valt. Ruim 70.000 mensen hebben bijvoorbeeld hun ID laten vastleggen in de blockchain. Dit betekent dat zij er onderling gratis zaken kunnen laten vastleggen; het aantal regels in een online grootboek is immers onbeperkt. Hoeveel mensen zouden een gratis invoer in de blockchain links laten liggen, terwijl ze voor het zelfde resultaat een paar honderd euro aan een notaris kunnen betalen? Het is mijn verwachting dat de opkomst van de blockchain voor een revolutie zal zorgen die minimaal net zo groot is als de opkomst van het internet.

 

Lees ook: Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven