Advies en analyse

Wat te doen met de valuta?

Woensdag 15 maart 2017 09:08

Bij de vier verschillende voorbeeldportefeuilles van de Beleggers Belangen Academy hebben wij geen valutapositie ingenomen. De enige selectiemethode die wij gebruiken is de waardering. De reden dat wij geen valutaposities innemen is dat valuta’s niet te voorspellen zijn. Het risico op zeperds met valuta is klein, maar de kans op klappers ook. Data van Dimson, Marsh en Staunton, drie professoren van de London Business School of Economics, laten bijvoorbeeld zien dat de Nederlandse gulden tussen 1900 en 1998 grote schommelingen heeft gekend, maar per saldo is er niets gewonnen of verloren in een eeuw tijd. Dit betekent dat de langetermijnbelegger in Europese of Amerikaanse aandelen zich geen zorgen hoeft te maken over het valutarisico. Data vanaf 1976 van Jeremy Grantham, dit is de oprichter van GMO, laten daarnaast zien dat als Europese aandelen beter presteren dan Amerikaanse aandelen, de euro (en daarvoor de Duitse mark) vervolgens beter presteert dan de Amerikaanse dollar. De best presterende aandelen hebben dus ook nog eens een keer de valutawind in de zeilen. Dit betekent dat de Beleggers Belangen Academy zich bezighoudt met het uitkiezen van beleggingen in landen die normaal of ondergewaardeerd zijn. Het gevolg is immers waarschijnlijk dat de valuta voor extra rendement zal zorgen.

In het onderstaande kader staat hoe wij denken over valutaschommelingen in verband met obligaties. In de column kunt u lezen waarom tussentijdse valutaschommelingen in de regel ook nog eens meevallen.
Wij zijn kortom van mening dat het afdekken van valutarisico het maken van onnodige kosten betekent. Afdekken schaadt dus het rendement op de lange termijn.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven