Advies en analyse

Olieprijs daalt door twijfel aan productieafspraken OPEC

Woensdag 15 maart 2017 12:57

Op grondstofmarkten is de aandacht verschoven van de goudprijs naar de val van de olieprijs.

Het edelmetaal stond in de eerste week van maart onder druk doordat beleggers positie kozen voor een renteverhoging van de Federal Reserve op woensdag 15 maart. In de dagen voor die bijeenkomst is de daling omgeslagen in een meer grillig koersverloop, aangezien partijen nu afwachten in hoeverre Fed-voorzitster Janet Yellen een voorschot neemt op een volgende renteverhoging.

Op de oliemarkt is die richting een stuk duidelijker te zien. Sinds begin december schommelde de prijs in een nauwe bandbreedte. De productiebeperkingen van de OPEC en het weer op stoom komen van de Amerikaanse schalievelden hielden elkaar in evenwicht. De afgelopen dagen kwamen er echter steeds meer aanwijzingen dat het sommige OPEC-leden moeite kost om zich aan de afspraken te houden. De organisatie maakte dinsdag bekend dat de productie in februari met 140.000 vaten per dag is verlaagd naar 31,96 miljoen. Dat niveau ligt onder de officiële doelstelling van 32,5 miljoen. Op het eerste gezicht is dat goed nieuws, maar Saoedi-Arabië maakte op dezelfde dag bekend dat de productie in februari is opgelopen van 9,7 miljoen naar meer dan 10 miljoen vaten per dag. Uit die cijfers komt een heel ander beeld naar voren dan uit de daling van 68.000 vaten tot minder dan 9,8 miljoen waar de OPEC melding van maakte.

Dat verschil wakkert twijfels aan over de schattingen die de OPEC naar buiten brengt. Minstens zo belangrijk is dat handelaren nu vraagtekens zetten bij de bereidheid van Saoedi-Arabië om mee te werken aan het plan van OPEC om de olieprijs op te stuwen via een verlaging van de productie. Het land is de belangrijkste producent binnen het kartel en de vrees is dat hierdoor de deur op een kier komt te staan voor andere landen om het minder nauw te nemen met de afspraken.

Daar komt bij dat de aanwijzingen zich opstapelen dat de productie van Amerikaanse schalievelden verder gaat toenemen. Enkele dagen eerder had olieservicebedrijf Baker Hughes al laten weten dat het aantal boorinstallaties op het vasteland voor de achtste week op rij is toegenomen. Een dag eerder had het Amerikaanse ministerie van Energie al laten weten dat de lokale voorraden met 8,3 miljoen vaten zijn toegenomen.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven