Advies en analyse

Onzekerheid troef rond Zuid-Afrikaanse rand

Woensdag 15 maart 2017 13:25

Sinds begin vorig jaar heeft de Zuid-Afrikaanse rand forse winst weten te boeken ten opzichte van de euro.

Op 11 januari 2016 stond de EUR/ZAR nog op 18,40, maar op het moment van schrijven is de koers 13,92, een daling van maar liefst 24,4%. Dat wil zeggen dat de rand bijna een kwart meer waard is geworden ten opzichte van de euro. Dat is een forse beweging voor de valutamarkt. Maar de rand had eerder een vergelijkbaar percentage aan waarde verloren, dus over langere tijd gezien valt het nog wel mee met de waardeverandering van de rand.

De recente opmars van de rand zal vooral veroorzaakt zijn door het herstel van de grondstofprijzen. Zuid-Afrika exporteert verschillende grondstoffen, waaronder edelmetalen. Grondstofprijzen hebben daardoor een belangrijke invloed op de rand: hogere prijzen zijn goed voor Zuid-Afrika, en daarmee positief voor de rand, en andersom.

De recente stijging van de rand is echter opmerkelijk, ondanks de grondstoffenprijsstijging, omdat het niet de goede kant uitgaat met Zuid-Afrika: de werkloosheid blijft torenhoog, met een laatstgemeten percentage van maar liefst 26,5%, dat zelfs hoger is dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. De economische groei is matig, met 0,7% op jaarbasis in het vierde kwartaal, de inflatie blijft met 6,6% hoog en het begrotingstekort is 4,2%.

Ook op politiek vlak is het onrustig. President Jacob Zuma wordt genoemd in corruptiezaken en de onvrede in het land lijkt te groeien. Onlangs heeft Zuma gezegd dat hij boerderijen van blanke boeren wil confisqueren. Een afleidingsmanoeuvre wellicht, maar als Zuma doorzet is het niet ondenkbaar dat zijn land Zimbabwe achterna gaat. Dat zou bijzonder slecht zijn voor de waarde van de rand.

Dit scenario hoeft (gelukkig) niet uit te komen, en als het wel gebeurt kan het jaren duren voordat de rand erop reageert. We zien op korte termijn dus geen reden om long te gaan in de EUR/ZAR, maar we raden ook af om short te gaan.

 

Lees ook: Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven