Advies en analyse

Financiële sector positief, olie en auto’s onderuit

Woensdag 15 maart 2017 17:09

De afgelopen week werd gekenmerkt door enkele overkoepelende gebeurtenissen die de aandelenindices beïnvloedden.

De eerste is de verwachting dat de Fed haar officiële rentetarieven gaat verhogen. Dat wordt in de aandelenmarkten als een positief teken gezien. De Fed maakt zich klaar om de rente in stappen te verhogen naar een niveau dat inflatiebestrijding in de toekomst mogelijk maakt.

Het is echter een goed teken dat de inflatie nu aan het stijgen is. Het duidt op economische groei, en dat vormt een goed klimaat voor bedrijven. Hun winst neemt er door toe waardoor ook de aandelenkoersen zullen stijgen. Als de winsten meer stijgen dan de aandelenkoersen, dan nemen daardoor de waarderingen (k/w’s) af, wat gunstig is omdat vooral de Amerikaanse aandelenmarkt aan de dure kant is.

De ECB zal dezelfde weg volgen als de Fed. De ECB uitte zich de afgelopen week milder over het prijsklimaat en gaf aan dat de grootste problemen (deflatie of lage inflatie) achter de rug zijn. Hij stelde niet te verwachten dat het noodzakelijk zou zijn om de rente lager te stellen dan nu het geval is.

De tweede gebeurtenis was de daling van de olieprijs. Saoedi-Arabië maakte bekend productiebeperkingen te hebben teruggedraaid. Ook bleken de olievoorraden in de VS te zijn gestegen. Er dreigt dus weer een overaanbod aan olie te ontstaan. Dat was vreemd genoeg niet goed zichtbaar in de koersen van de oliebedrijven. Over langere termijn staat de MSCI World Oil and Gas Exploration and Production NETR USD Index met daarin veel Amerikaanse oliebedrijven wel al stevig in de min (zie grafiek).

Opvallend was de afgelopen week voorts dat de financiële sector het relatief goed deed: Société Générale en Crédit Agricole in Frankrijk, Commerzbank en Deutsche Bank in Duitsland, Caixabank, Banco Popular Espanol, Banco de Sabadell, Banco Bilbao Vizcaja Argenta, Bankia en Banco Santander in Spanje, KBC in België.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven