Advies en analyse

Aankopen Fed blijven markt staatsobligaties beïnvloeden

Woensdag 15 maart 2017 17:25

De ontwikkelingen van de vorige week hebben zich voortgezet. Obligatiebeleggers gaan er van uit dat de Fed zijn officiële geldmarktrentetarieven gaat verhogen en in toenemende mate geloven zij ook dat dit in 2017 nog twee keer gaat gebeuren (in juni en december). De ECB zal hooguit het tempo van aankopen vanaf dit voorjaar gaan beperken.

Wat onderbelicht blijft, is dat ook de Fed nog steeds de obligatiemarkt met aankopen ondersteunt. Het gaat om het compenseren van aflopend papier: het bedrag aan obligaties dat bij de Fed wordt afgelost, koopt zij ook weer aan. Voor de tienjaarsrente is het belangrijk wanneer de Fed dit beleid gaat veranderen en langzaamaan haar bezit aan schuld gaat verminderen. Dat heeft namelijk directe invloed op de tienjaarsrente, omdat het aankoopbeleid van de Fed vraag en aanbod beïnvloedt; de geldmarktrente heeft slechts indirect invloed. Zo is het zelfs voorstelbaar dat als de Fed doorgaat met renteverhogingen, beleggers in langetermijnschuld minder vergoeding gaan vragen vanwege verwachte lagere inflatie en de tienjaarsrente weer gaat dalen.

Maar nu stijgt de tienjaarsrente, en daardoor ook de meeste tienjaarsrentes in het eurogebied. Voor Griekenland gelden echter andere normen. De stilte rond de gesprekken met de EU en het IMF zorgt er nu even voor rust bij de langeretermijnrente (zie grafiek).

 

Lees ook: Financiële sector positief, olie en auto’s onderuit


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven