Advies en analyse

De glazen bol van analisten

Vrijdag 17 maart 2017 10:30

Wat denken analisten van de AEX? Wat vinden zij van de Bel20? Welke Franse aandelen hebben potentieel? Waar staat de DAX over een jaar? Waar sluimert het gevaar bij de meest populaire index van de eurozone, de Euro STOXX 50? En wat te doen met Britse aandelen? Een blik in de glazen bol van aandelenanalisten.

Net zoals bedrijfsanalisten met hun prognoses vooruitkijken, werpen ook aandelenanalisten een blik in de glazen bol om te kijken wat de komende twaalf maanden zullen brengen. Vaak zijn hun koersdoelen en beleggingsopinies gebaseerd op statistieken, rendementen en resultaten uit het verleden, aangevuld met de voorspellingen (lees: het nattevingerwerk) van cijfergoochelaars van de afdeling financiële communicatie, oftewel in goed Nederlands: Investor Relations.

Als de voorspellingen van aandelenanalisten uitkomen, dan doet de AEX over een maand of twaalf 536,61 punten. Dat is 5,4% hoger dan nu. In het zogeheten basisscenario behoren ArcelorMittal, SBM Offshore en Ahold Delhaize tot de grootste stijgers. En als het meezit, dan dobbert de belangrijkste beursgraadmeter van Nederland zelfs licht boven de 630 punten: het bullscenario schetst een stijging van 24%. Maar als alles tegenzit, dan voorspelt het bearscenario dat de AEX nog maar net boven de 410 punten koerst, wat neerkomt op een daling van 19,2%.

Het basisscenario gaat uit van een stand voor 3912 punten voor de BEL-20. Dat impliceert dat de Belgische hoofdindex over een jaar 4,6% hoger zou moeten koersen. Een dergelijke ontwikkeling brengt met zich mee dat Engie, Bpost en AB InBev tot de grootste stijgers zullen behoren. Mocht zich een en ander voorspoedig ontwikkelen, dan blijkt uit het bullscenario dat de BEL-20 over twaalf maanden rond de 4532 punten zal noteren, ruim 21% hoger dan nu.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Koffiedik kijken,dan doe je iets niet goed Wim….. Maargoed, door schade en schande komt het wel op je pad..

    Ed 17 maart 2017 14:00:48
  • Het blijft koffiedik kijken maar alle doemdenkers staan op grote achterstand

    Wim 17 maart 2017 12:20:59
  • Een onderdeel van het vak economie is dit, het plussen en minnen van %, maar BB toch zo werkt het niet…. Wil je echt weten waar de AEX staat over een jaar, analyseer je de AEX zelf, niet het cumulatief aan aandeeltjes die daar genoteerd staan om vervolgens daarmee iets te bepalen…. AEX zal gewoon gaan naar waar het vandaan komt, de bodem van 2008, is op die manier te zien. Als je niet kunt analyseren en van de beurs een economisch onderdeel maakt is het onbegrijpelijk dat je dit de lezers en abonnees kunt aandoen, die zitten straks met de gebakken peren + een portefeuille die bankroet is….

    Ed 17 maart 2017 11:51:08