Advies en analyse

China zet koper en zink op winst

Woensdag 22 maart 2017 13:17

De meest verhandelde grondstoffen maakten de afgelopen dagen pas op de plaats.

Het (zeer bescheiden) herstel van de olieprijs na een prijsdaling van ruim 10% in de eerste helft van maart werd in de kiem gesmoord door verschillende berichten. Maandag maakte oliedienstverlener Baker Hughes bekend dat het aantal boorinstallaties op het Amerikaanse vasteland met 14 is toegenomen tot 631. Dat is alweer de negende toename op rij. Handelaren zien daarin een aanwijzing dat een groeiende activiteit bij schalievelden in de Verenigde Staten het effect van de productieverlaging door de OPEC teniet doet.

Aan de andere kant neemt de vrees toe dat de vraag naar olie minder snel gaat groeien dan het zich aanvankelijk liet aanzien. Op een bijeenkomst van ministers van Financiën van de G20-landen werd een veroordeling van protectionistische maatregelen weggelaten uit de slotverklaring. Als landen maatregelen invoeren om de interne markt te beschermen, is het gevolg meestal minder handel en een afname van de internationale economische groei. Het vooruitzicht dat de toenemende Amerikaanse productie ertoe leidt dat het overschot voorlopig niet verdwijnt en het risico dat sommige OPEC-landen ervoor kiezen om de productielimiet te overschrijden als de gezamenlijke maatregelen niet het gewenste effect hebben, maken een verdere daling van de olieprijs op de middellange termijn nog altijd het meest waarschijnlijke scenario. De positie in de ETFS 1x Daily Short Brent Crude ETC (ISIN: JE00B78DPL57) blijft de beste manier om daarop in te spelen.

Op de goudmarkt is de prijs juist licht opgelopen na de verrassende opleving volgend op het besluit van de Federal Reserve om de Amerikaanse rente te verhogen. Een hogere rente is meestal negatief voor het edelmetaal, maar de zet van de Fed zat er al enige tijd aan te komen. Voorzitter Janet Yellen liet bij de bijeenkomst na om alvast een voorschot te nemen op een volgende renteverhoging. Veel partijen die in de aanloop naar de Fed-vergadering een shortpositie in goud hadden opgebouwd, kochten het edelmetaal om die positie weer te sluiten. Hierdoor ontstond de plotselinge toename van de goudvraag die leidde tot de verrassende prijsstijging.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven