*

Advies & Analyse

Assetallocatie Nederland: Weinig cijfers, veel nieuws

woensdag 22 maart 2017 14:15

De afgelopen bladweek (woensdag tot en met dinsdag) was de eerste in weken zonder al te veel cijferwerk.

De jaarcijfers die Takeaway.com presenteerde, leverden het aandeel flink wat averij op. Hoewel de omzetcijfers al eerder bekend werden gemaakt, zorgde de hoogte van het verlies in combinatie met een paar negatieve reacties uit brokerland voor een verlies van 6,7%.

De cijfers van Brill werden wel goed bevonden, maar deze werden wat meer ‘tussen neus en lippen door’ gepubliceerd, namelijk donderdag nabeurs. Anticiperende beleggers hadden op woensdag de koers wel al 8,1% hoger gezet. De omzet steeg autonoom met 4,4%, waar op 2-3% was gerekend, bij een 20% hogere nettowinst.

Gemalto stond niet op de rol voor cijfers, maar door een winstwaarschuwing waren ze wel gespreksonderwerp. Het aandeel verloor na opening bijna een kwart van zijn waarde. Gemalto draait €100 mln minder omzet in zijn payment business in het eerste kwartaal, waardoor de omzet met 7-9% terug zal vallen en een hogere winst dit jaar van de baan is. Dinsdag nabeurs werd ook duidelijk dat de eisen van John de Mol rond de stoelendans om TMG door de Ondernemingskamer zijn afgewezen. Hierdoor komt TMG vrijwel zeker in handen van het Belgische Mediahuis.

Ondertussen wisselden speculaties en nieuwsfeiten rond AkzoNobel en Unilever elkaar af. Vrijwel meteen na het afslaan van het overnamebod op AkzoNobel door PPG deden al geruchten de ronde dat de laatste opnieuw een bod zou uitbrengen. Woensdagochtend werd duidelijk dat er inderdaad een tweede bod is gedaan. Ditmaal was PPG bereid om €88,72 per aandeel neer te tellen, maar ook dit wees AkzoNobel van de hand. Het bedrijf is zelf inmiddels naarstig op zoek naar een overnamekandidaat en het Amerikaanse Axalta Coating Systems, de voormalige lakkenproducent van DuPont, lijkt een serieuze kandidaat.

Grootste stijgers   Grootste dalers  
Unibail-Rodamco +2,9 DSM -1,8
Gemalto +2,0 ABN Amro -1,7
Heineken +1,9 Ahold Delhaize -1,6

Unilever vraagt aandeelhouders zoals pensioenfondsen en verzekeraars om stukken bij te kopen om zo Kraft Heinz van het lijf te kunnen houden. Ook doen geruchten de ronde over extra uitkeringen aan aandeelhouders en zouden er enkele margarinemerken in de etalage staan ter waarde van €7 mrd. Volgens The Financial Times kijkt Unilever ook naar middelgrote acquisities en wil het de kosten verder omlaag brengen.

Bij de brokers verhoogde Morgan Stanley het koersdoel voor Takeaway.com naar €35 en noemt het Takeaway.com de meest voor de hand liggende keuze onder de Europese maaltijdbezorgers. Sif ging juist 8% onderuit na een adviesverlaging van Kepler Cheuvreux.

Dan was er nog de jaarlijkse herweging van Euronext. Raambekleder Hunter Douglas werd opgenomen in de smallcap­index ten koste van Kiadas Pharma, dat nu op de lokale markt staat genoteerd. Dat was de enige wijziging.

 

Lees ook: China zet koper en zink op winst


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.