*

Advies & Analyse

Draai in de dollar

woensdag 22 maart 2017 15:09

Op de valutamarkt is maar weer eens bevestigd dat er een kern van waarheid zit in de oude beurswijsheid ‘buy the rumour, sell the fact’.

Sinds de renteverhoging in de Verenigde Staten vorige week is de Amerikaanse dollar 2 à 3% minder waard geworden tegenover de andere grote valuta’s. In theorie is een renteverhoging positief voor de waarde van een munt. Maar valutahandelaren hadden de verhoging al lang en breed zien aankomen en zaten veelal al long in de dollar. Er zijn daardoor niet veel potentiële nieuwe kopers meer over die de koers verder kunnen opdrijven.

De vooruitzichten voor de dollar zijn verder vertroebeld door het politieke gekonkel in de Verenigde Staten, onder zeer veel meer over een nieuwe gezondheidswet. Het begint er op te lijken dat er in de Verenigde Staten op korte termijn toch niet zo veel zal veranderen als werd verwacht, waardoor een economische oppepper dit jaar minder aannemelijk is geworden.

Het voordeel van de zwakte van de dollar is dat de GBP/USD is gestegen tot bijna 1,25, waardoor onze longpositie in dit paar op een plus staat. Het Britse pond werd ook geholpen door een hoger dan verwachte inflatie; deze was 2,3% op jaarbasis volgens de laatste cijfers. Een hogere inflatie betekent dat de kans groter wordt dat de Engelse centrale bank de rente in de nabije toekomst zal gaan verhogen. In tegenstelling tot de dollar is het pond juist fors gezakt de laatste tijd, natuurlijk door de Brexit. Maar ondanks alle bangmakerij vallen de gevolgen voor de Britse economie tot nu toe erg mee. Handelaren zullen steeds meer rekening gaan houden met een renteverhoging. Het zou ons dan ook niet verbazen als de GBP/USD de komende weken nog verder oploopt.

Wat betreft de USD/NOK positie hebben we geschreven dat we deze wilden sluiten zodra dit paar op 8,60 staat. Dat was op 15 maart het geval, en we hebben deze positie dan ook gesloten. Het resultaat is een kleine winst van 1,1%.

 

Lees ook: Technische Analyse Altice


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.