Advies en analyse

Brexit al volledig ingecalculeerd

Woensdag 22 maart 2017 17:14

Nu het jaarcijferseizoen is geëindigd, lijken ook de aandelenbeurzen pas op de plaats te maken. De afgelopen week (slotkoersen van dinsdag) kenden slechts enkele uitschieters naar boven en naar beneden.

De belangrijkste negatieve uitschieter was de Bovespa (-2,7%), die wat aan het dalen is sinds vorige maand het hoogste punt in vijf jaar werd bereikt. Over geheel 2017 rendeert de Braziliaanse hoofdgraadmeter echter nog altijd een keurige +4,6%.

Ook drie van de vier positieve uitschieters van afgelopen week scharen we onder de opkomende markten: de Russische RTSI (+5,5%), de Hongkongese Hang Seng (+3,2%) en de Zuid-Koreaanse Kospi (+2,1%). Dat de koersen in veel opkomende landen sterk in beweging zijn, blijkt ook uit de rendementen van de drie genoemde indices dit jaar tot nu toe. De Hang Seng (+11,8%) en de Kospi (+7,5%) rekenen we tot de uitblinkers in 2017, terwijl de RTSI (-2,7%) juist tot de achterblijvers behoort.
De Russische graadmeter – samen met de Braziliaanse IBOV vorig jaar de absolute uitblinker – bereikte eind januari het hoogste punt sinds medio 2014, maar blijkt sinds die tijd bijzonder gevoelig voor de schommelingen in de olieprijs. In ons omslagartikel van deze week raden wij beleggers aan opkomende markten een neutrale weging mee te geven in hun aandelenportefeuille.

Een vierde positieve uitschieter afgelopen week was de IBEX (+3,1%). Het rendement over geheel 2017 gemeten van de Spaanse graadmeter komt daarmee op +9,2%. De IBEX lijkt een van de grootste winnaars te zijn van de draai in de markt die halverwege vorig jaar heeft plaatsgevonden. Vanaf de dip op de markten na de Brexit-paniek eind juni heeft de IBEX een rendement geboekt van +33,6%. In Europa deed in deze periode alleen de Oostenrijkse ATX (+42,1%) het beter. Ter vergelijking: de AEX rendeerde +24,8%.

Nu de Britse premier Theresa May heeft laten weten op 29 maart officieel met de Brexit te willen beginnen, is het ook een mooi moment om te kijken hoe de Europese markten het deden sinds het referendum.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • 29 maart, en omstreken, is zo'n beetje het hoogste punt van de Dow Jones, en we weten allemaal wat een top inhoudt, als het goed is.. Dat is bij velen niet 'ingecalculeerd'...

    Ed 23 maart 2017 01:53:36
  • Wat? Ingecalculeerd noemt U dit? Beurzen zijn alleen maar opgelopen op HOOP dat het meevalt straks.....Dat is niet incalculeren maar naïef hopen op het beste. Brexit haar effect is pas over enkele jaren zichtbaar

    Arjan 22 maart 2017 17:55:18