Advies en analyse

Ontwikkeling kapitaalmarktrente in VS en Europa tegengesteld

Woensdag 22 maart 2017 17:46

De kogel is door de kerk. Zoals verwacht heeft de Fed haar officiële geldmarkttarieven met 25 basispunten verhoogd naar 1,00%.

Zoals ook door ons verwacht ging dit gepaard met een daling van de tienjaarsrente (op de kapitaalmarkt). Immers, de markt past na een geldmarktrenteverhoging door de Fed soms de inflatieverwachtingen naar beneden aan en dat betekent dat zij een lagere inflatiepremie in de coupon van de tienjaarsschuld verlangt en dus dat die coupon omlaag kan gaan. Er wordt echter ook gesproken over wanneer de Fed de beleggingen die op haar balans staan in het kader van Quantitative Easing na de aflossing door de schuldenaar niet meer gaat aanvullen. Het wegvallen van de Fed aan de vraagkant van de markt zal de koersen negatief beïnvloeden en dus rentedruk omhoog betekenen. De Fed zal volgens sommigen in het vierde kwartaal met dit beleid van balansverkorting beginnen, volgens de meesten zal het pas in 2018 gaan gebeuren.

In Europa staat vooral Frankrijk nu centraal. De verkiezingen in april geven opwaartse rentedruk, want een verkiezing van Marine Le Pen zou het bestaan van de euro in gevaar brengen door de dan dreigende uittreding van Frankrijk uit het eurogebied. Onzekerheid leidt altijd tot een hogere rente. Wij denken dat die onzekerheid blijft, omdat verkiezingspolls er in het recente verleden bij het Brexit-referendum en de Trumpverkiezing naast hebben gezeten. Het lijkt er echter op dat de liberale presidentskandidaat Emmanuel Macron aan het langste eind gaat trekken. Mocht dus de onzekerheid in de markt toenemen en mocht u vertrouwen hebben in de verkiezing van Macron, dan biedt zich voor u een kleine beleggingskans aan. De veronderstelde verkiezing van Macron zal immers de rente op de Franse staatsschuld doen dalen en dus koerswinst gaan opleveren.

 

Lees ook: Brexit al volledig ingecalculeerd


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven