Advies en analyse

Rockefellers geheime liefde voor dividend

Vrijdag 24 maart 2017 09:50

Begin deze week overleed David Rockefeller, de laatste kleinzoon van oliemagnaat John Rockefeller, op 101-jarige leeftijd. Hij was de enige telg uit de familie die in het bankwezen heeft gewerkt. David stond aan het hoofd van Chase Manhattan Bank en deelde met zijn grootvader de voorliefde voor dividendaandelen.

De grootvader van David, John Davison Rockefeller (1839-1937) richtte in 1870 Standard Oil Company op, de grootste oliemaatschappij ooit ter wereld. Op een gegeven moment controleerde de legendarische Rockefeller meer dan 95% van de Amerikaanse olieproductie en hierdoor indirect 2% van de Amerikaanse economie.

Na verschillende rechtszaken werd Standard Oil op last van de mededingsautoriteiten in 1911 opgebroken in 34 kleinere bedrijven. De opgesplitste onderdelen van Standard Oil zijn nog steeds wereldspelers van formaat. Sommige bedrijven zijn door fusies en overnames weer samengevoegd, zoals ExxonMobil, ConocoPhillips en Chevron, of kwamen via Amoco uiteindelijk terecht bij British Petroleum.

De ontbinding van Standard Oil maakte van John D. Rockefeller niet alleen de rijkste man op aarde, hij was ook de eerste dollarmiljardair ter wereld. Ondanks het feit dat hij zich al in 1895 had teruggetrokken uit het dagelijkse bestuur van de oliemaatschappij, behield John omwille van het dividend een kwart van alle uitstaande aandelen van Standard Oil en daarmee dus ook van de spin-offs, die snel in waarde zouden verdubbelen.

Het vermogen van John D. Rockefeller werd bij zijn dood geschat op $1,4 mrd. Omgerekend naar de huidige tijd is dat gemeten aan het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten meer dan $350 mrd. Dat is vijf keer zo veel als de huidige rijkste man op aarde. Velen beschouwen de oliemagnaat dan ook als de rijkste man aller tijden.

Onder beleggers wordt John D. Rockefeller geroemd om zijn veelgeciteerde woorden: “Do you know the only thing that gives me pleasure? It’s to see my dividends coming in” oftewel in het Nederlands: Weet je het enige waar ik echt blij van word, dat is het dividend. Want de nazaten van Standard Oil betalen niet alleen een stevig dividend, een aantal van hen is ook opgenomen in de S&P 500 Dividend Aristocrats. Dat zijn bedrijven die jaar in jaar uit het dividend verhogen.

De oliemagnaat had vijf kinderen: vier dochters en een zoon.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven