Advies en analyse

Koper en olie onder druk

Woensdag 29 maart 2017 12:13

Koper moest vorige week bijna 4% inleveren nadat er een einde kwam aan de 44 dagen durende staking bij de Escondida-mijn in Chili.

De werkhervatting bij de grootste kopermijn ter wereld, die geëxploiteerd wordt door BHP Billiton, was voor investeerders niet meer dan een alibi voor winstnemingen. Koper staat namelijk al enkele weken onder druk nadat half februari het hoogste prijsniveau in bijna 2 jaar werd bereikt. Daarmee lijkt voorlopig een einde te komen aan de explosieve stijging die eind vorig jaar werd ingezet en de koperprijs in drie maanden tijd naar een 40% hoger niveau tilde.

Koper belandde iets meer dan een jaar geleden op het laagste peil sinds 2009 en de prijs bewoog het grootste deel van 2016 in een vrij nauwe bandbreedte. Maar na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van begin november was het hek van de dam. De door Trump beloofde economische stimuli brachten heel wat investeerders het hoofd op hol. Onder meer de aandelenmarkten maar ook de basismetalen profiteerden volop van de verwachte groeiversnelling. Tegelijk daalden ook de geregistreerde kopervoorraden op de London Metals Exchange en de Shanghai Futures Exchange. Deze voorraadcijfers zijn erg volatiel en om meerdere redenen in feite onbetrouwbaar als indicator voor de eindvraag. Niettemin blijft de voorraadevolutie een belangrijke parameter bij de prijsbepaling. Naast het optimisme over een hogere economische groei en de dalende voorraden, kende koper ook problemen aan de aanbodzijde. Twee van de grootste kopermijnen ter wereld, het eerder vernoemde Escondida in Chili en Grasberg in Indonesië, vielen ten prooi aan sociale onrust waar de productie flink onder leed. Dit gaf het sentiment rond koper nog een extra zetje.

Vier maanden na de Amerikaanse verkiezingen begint de markt zich af te vragen of dit optimisme wel gerechtvaardigd is. Het afschieten van Trumpcare was daarbij een wake-up call. Wanneer Trump er in dit symbooldossier nog niet in slaagt om zijn eigen partij te overtuigen, hoe groot is dan de kans dat de voorgestelde economische stimuleringsmaatregelen – die een pak meer geld gaan kosten – wél ooit goedgekeurd worden? Tegelijk keerden ook andere elementen zich tegen koper. De voorraden zijn opnieuw flink toegenomen en door de recente prijsstijging kwam er ook meer gerecycleerd koper (scrap) op de markt.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Wist je dat je aan de hand van de koperprijs al aardig in kunt schatten hoe aandelenmarkten ervoor staan?.. Pak dus maar snel een meerjarige grafiek van koper erbij en kom tot de ontdekking of het nu naar boven of naar beneden zal gaan met aandelenmarkten, misschien zit je goed of niet….

    Vooruit 29 maart 2017 14:51:33