Advies en analyse

Assetallocatie Nederland: Gemalto lelijke eendje op de beurs

Woensdag 29 maart 2017 12:56

Tussen vorige week woensdag en afgelopen dinsdag kwam de AEX na wat zigzaggen ongeveer uit waar hij de week begonnen was. Vooral de vraag of – na het Obamacare-debacle – president Trump zijn plannen voor belastingverlagingen en infrastructuuruitgaven kan doorvoeren en de lagere olieprijs hield beleggers bezig.

AkzoNobel sloeg ook een tweede bod van rivaal PPG af, dat bereid was €90 per aandeel (inclusief slotdividend) te betalen. AkzoNobel presenteert 19 april zijn plannen voor de afsplitsing van chemietak Specialty Chemicals. Op die dag zullen ook de bijgewerkte financiële richtlijn en groeiplannen bekendgemaakt worden en de kwartaalcijfers. Een ander AEX-fonds, Gemalto, maakte een forse duikeling van 17,1% als reactie op de winstwaarschuwing die het bedrijf afgaf. Gemalto draait €100 mln minder omzet in zijn betalingstak in het eerste kwartaal, waardoor een hogere winst dit jaar van de baan is. Minder dramatisch, maar ook negatief, waren de jaarcijfers van Basic-Fit. Het bedrijf is in 2016 sterk gegroeid, maar is nog altijd verlieslatend. Het nettoverlies liep op van €23,0 mln in 2015 naar €32,4 mln in 2016, ondanks een stijging van het ledenaantal met 27% en een 28% hogere omzet. Het aandeel moest een kleine 5% inleveren.

De financials hadden zo hun eigen problemen. ING moest een flinke stap terug doen op het nieuws dat de bank verdachte is in een strafonderzoek. De bank zou betrokken zijn bij corruptie en witwassen. Het jaarverslag van Aegon liet zien dat de solvabiliteit voor de Nederlandse verzekeringstak nog lager uitvalt dan verwacht, namelijk 135% in plaats van de eerder vermelde 141%. Het aandeel moest vrijdag ruim 5% inleveren. Midkapper Air France-KLM gaf 4,6% prijs, nadat bekend werd dat het de vorig jaar ingestelde bezuiniging op het cabinepersoneel ‘zo snel mogelijk’ zal opschorten.

Positief nieuws kwam uit de hoek van de chipfondsen.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven