Advies en analyse

Begrotingsoverschot: goed nieuws voor economie, minder voor belegger

Woensdag 29 maart 2017 13:19

De Nederlandse overheid kreeg vorig jaar eindelijk weer eens meer binnen dan er werd uitgegeven. Op vrijdag 24 maart maakte het CBS bekend dat het begrotingstekort van 2,1% van het bbp in 2015 is omgebogen in een overschot van 0,4% (€2,9 mrd).

De verbetering is te danken aan een stijging van de inkomsten. Per saldo betaalden Nederlanders vorig jaar bijna €7 mrd meer aan sociale premies en inkomstenbelasting. De ontvangsten uit btw en vennootschapsbelasting namen met bijna €4 en €5 mrd toe.

In economisch opzicht is het een gunstige ontwikkeling dat het tekort is weggewerkt. Het is echter de vraag of beleggers er ook blij mee moeten zijn. Het meest recente overschot dateert uit 2006-2008, de jaren voor het uitbreken van de kredietcrisis. Daarnaast was er in 1999 en 2000 een overschot. Vlak daarna barste de internetcrisis los. De verklaring voor dit patroon is dat de overheidsinkomsten toenemen doordat de economische cyclus het hoogtepunt nadert. De positieve berichten van het CBS vormen dan ook een waarschuwingssignaal voor beleggers.

 

Lees ook: Assetallocatie Nederland: Gemalto lelijke eendje op de beurs


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Begrotingsoverschot: de Staat is het binnen een jaar kwijt. In elke crisis verdwijnen 'overschotten', +meer.. als sneeuw voor de zon….

    Vooruit 29 maart 2017 18:03:43
  • Mooi , kunnen ze de pensioenen weer verhogen en de zorgpremies verlagen -- geld genoeg toch ?

    de ziener 29 maart 2017 17:31:29