Advies en analyse

Switch naar VS met obligaties riskant

Woensdag 29 maart 2017 13:51

De markten voor euro-bedrijfsobligaties kenden een uiterst kalme week. Zowel het effectief rendement als de risico-opslag op solide en risicovolle euro-bedrijfsobligaties bewoog nauwelijks.

Het effectief rendement op de iBoxx Euro Corporates Index van solide euro-bedrijfsobligaties daalde afgelopen week van 1,29 tot 1,25%. Dat was volledig te danken aan de daling van het effectief rendement op vijfjarige Duitse staatsobligaties, een van de twee bouwstenen van het effectief rendement op bedrijfsobligaties, van -0,295 tot -0,316%. De risico-opslag bovenop de Duitse vijfjaarsrente, de tweede bouwsteen, bleef onveranderd op 129,7 basispunten. Ook risicovolle bedrijfsobligaties lieten weinig beweging zien. Het effectief rendement op de iBoxx Euro High Yield Main Index steeg licht van 3,44 tot 3,46%. De risico-opslag liep met 4,5 basispunten op tot 366,5.

Het lage effectief rendement op solide én risicovolle euro-bedrijfsobligaties maakt andere bedrijfsobligatiemarkten ogenschijnlijk aantrekkelijk. Het effectief rendement op solide Amerikaanse bedrijfsobligaties bedraagt ruim 4%. Dat is niet alleen 2,75 procentpunt hoger dan het rendement op solide euro-bedrijfsobligaties, maar zelfs nog 0,6 procentpunt hoger dan dat op risicovolle euro-bedrijfsobligaties.

Daarmee lijkt een overstap van Europese naar Amerikaanse solide bedrijfsobligaties een goede zet. Obligatiestrategen van Société Générale wijzen echter op twee risico’s van deze strategie. Om te beginnen lopen beleggers een mogelijk renterisico. De Fed zal dit jaar immers de rente waarschijnlijk nog verder verhogen. Bovendien lopen beleggers in Amerikaanse bedrijfsobligaties een valutarisico. Het rente- en valuta-risico kan in theorie worden afgedekt, maar daarmee leveren beleggers natuurlijk wel rendement in. Daarnaast is de gemiddelde resterende looptijd van de Amerikaanse index van solide bedrijfsobligaties met 8,4 jaar een stuk langer dan de 5,3 jaar van Europese bedrijfsobligaties. De risico-opslag op solide Amerikaanse bedrijfsobligaties ligt bovendien met 142,8 basispunten slechts 13 basispunten boven die op hun evenknieën in Europa.

 

Lees ook: Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Obligaties, welk, wat, of waar dan ook, blijf er gewoon van af.. Gelijk als dat je aandelenbeurzen beter maar links kunt laten liggen..

    Vooruit 29 maart 2017 14:45:07