*

Advies & Analyse

USD/JPY verder omlaag

woensdag 29 maart 2017 14:25

De USD/JPY stond de afgelopen week op 110, het laagste niveau sinds november vorig jaar.

Het lijkt er op dat beleggers steeds minder geloven dat de plannen van de Amerikaanse president Donald Trump uitgevoerd zullen gaan worden. Zijn beleid is erop gericht om de economie te stimuleren, wat voor een hogere inflatie zou kunnen zorgen. Daardoor zou de rente sneller verhoogd moeten worden dan waar nu rekening mee wordt gehouden en het gevolg zou zijn dat de dollar meer waard wordt. Maar Trump heeft tot nu toe nog weinig voor elkaar gekregen, waardoor het genoemde scenario geloofwaardigheid aan het verliezen is op de financiële markten.

We denken dat de daling van de dollar ook wordt veroorzaakt door het grote aantal beleggers die long zitten in de Amerikaanse munt. In een dergelijke situatie kan relatief onbelangrijk nieuws al zorgen voor een flinke beweging, als veel handelaren tegelijkertijd de dollar willen verkopen.

Al jaren zijn we de mening toegedaan dat de yen geen sterke munt is. We zouden dan ook wel weer een longpositie willen innemen, maar niet tegen elke prijs. Zoals het er nu uitziet zou het paar (USD/JPY) onder de 110 kunnen zakken. Er worden nog twee renteverhogingen verwacht in de VS, we gaan er niet vanuit dat het er meer worden. Zo goed gaat het nu ook weer niet met de Amerikaanse economie tot nu toe. Een stijgende dollar door onverwachte rentestappen van de Fed, dat zien we dus niet gebeuren. Ook verwachten we niet dat Japan dit jaar nieuwe maatregelen zal nemen om de waarde van de yen te verlagen, zoals het land in het verleden regelmatig gedaan heeft.

Al met al denken we dat USD/JPY verder kan zakken, maar de vraag is hoe ver. We gaan er niet vanuit dat het paar naar 100 terug zal vallen, en willen rond een koers van 105 een longpositie innemen. Het kan zijn dat we op een ander punt instappen, maar dat zullen we dan laten weten. <

 

Lees ook: Switch naar VS met obligaties riskant


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.