Advies en analyse

Geen rustig moment op de beurzen door Trump en May

Woensdag 29 maart 2017 15:47

Vaak luidt het einde van het cijferseizoen een wat rustigere periode in op financiële markten. In de nasleep van de stroom eerstekwartaalcijfers verschuift de aandacht deze keer echter naar politieke ontwikkelingen. Met name de mislukte poging van de Amerikaanse president Donald Trump om zijn nieuwe zorgwet door het Huis van Afgevaardigden te loodsen sprong er in dit opzicht uit.

De S&P 500 Index stond al enkele dagen licht onder druk en het kleine koersverlies van vorige week vrijdag (-0,1%) markeerde de zesde keer in zeven handelsdagen dat de beursindex daalde. Daarmee kwam de index op het laagste niveau terecht sinds half februari. Door het stranden van de American Health Care Act – zoals het zorgplan van Trump officieel heet – kregen exploitanten van ziekenhuisketens een flinke duw in de rug. Tenet Healthcare (THC) sprong eruit met een stijging van 7%, terwijl branchegenoten HCA Holdings (HCA) en Community Health Systems met ongeveer 5% opveerden. Door de nieuwe wet zouden de komende tien jaar circa 24 miljoen Amerikanen minder onder het ziektekostenstelsel vallen. Het sneuvelen van de zorgwet leidt ertoe dat de toekomstige inkomsten van ziekenhuisketens veel minder sterk onder druk komen te staan. Ziektekostenverzekeraars zitten aan de andere kant van het spectrum. Voor deze partijen liggen de kosten in het komende decennium juist wat hoger. De beurskoers van aandelen zoals Antham (ANTM), Aetna (AET), UnitedHealth (UNH) en Cigna (CI) viel gemiddeld met bijna 1% terug.

Brexit
In Europa waren alle ogen gevestigd op het Verenigd Koninkrijk, waar premier Theresa May op woensdag artikel 50 in gang zette als startsein voor de onderhandelingen over de afscheiding van de EU. De Britse Footsie 100 Index veerde dinsdag met bijna 1% op, wat voor een groot deel het gevolg was van de daling van het pond ten opzichte van andere valuta’s.

Op sectorniveau trok de mijnbouwbranche sterk de aandacht op de Britse beurs. In Australië heeft orkaan Debbie weinig tot geen schade aangericht aan installaties van de grote spelers, die de productie binnenkort weer gaan hervatten.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Dus elke beweging hierboven vertoont is het gevolg van Trump of May… Weet niet of je het weet maar een uur grafiek bijvoorbeeld ziet er dagelijks zo uit….. Dat heet nu wederkerende bewegingen, waar de beurs vol mee zit, en iets, of iemand heeft daar niets mee van doen. Maargoed, daarom is het dat de éen wel iets verdienen kan op een beurs, en de ander niet….

    onbekende anoniem 29 maart 2017 16:15:36