*

Advies & Analyse

Geen rustig moment op de beurzen door Trump en May

woensdag 29 maart 2017 15:47

Vaak luidt het einde van het cijferseizoen een wat rustigere periode in op financiële markten. In de nasleep van de stroom eerstekwartaalcijfers verschuift de aandacht deze keer echter naar politieke ontwikkelingen. Met name de mislukte poging van de Amerikaanse president Donald Trump om zijn nieuwe zorgwet door het Huis van Afgevaardigden te loodsen sprong er in dit opzicht uit.

De S&P 500 Index stond al enkele dagen licht onder druk en het kleine koersverlies van vorige week vrijdag (-0,1%) markeerde de zesde keer in zeven handelsdagen dat de beursindex daalde. Daarmee kwam de index op het laagste niveau terecht sinds half februari. Door het stranden van de American Health Care Act – zoals het zorgplan van Trump officieel heet – kregen exploitanten van ziekenhuisketens een flinke duw in de rug. Tenet Healthcare (THC) sprong eruit met een stijging van 7%, terwijl branchegenoten HCA Holdings (HCA) en Community Health Systems met ongeveer 5% opveerden. Door de nieuwe wet zouden de komende tien jaar circa 24 miljoen Amerikanen minder onder het ziektekostenstelsel vallen. Het sneuvelen van de zorgwet leidt ertoe dat de toekomstige inkomsten van ziekenhuisketens veel minder sterk onder druk komen te staan. Ziektekostenverzekeraars zitten aan de andere kant van het spectrum. Voor deze partijen liggen de kosten in het komende decennium juist wat hoger. De beurskoers van aandelen zoals Antham (ANTM), Aetna (AET), UnitedHealth (UNH) en Cigna (CI) viel gemiddeld met bijna 1% terug.

Brexit
In Europa waren alle ogen gevestigd op het Verenigd Koninkrijk, waar premier Theresa May op woensdag artikel 50 in gang zette als startsein voor de onderhandelingen over de afscheiding van de EU. De Britse Footsie 100 Index veerde dinsdag met bijna 1% op, wat voor een groot deel het gevolg was van de daling van het pond ten opzichte van andere valuta’s.

Op sectorniveau trok de mijnbouwbranche sterk de aandacht op de Britse beurs. In Australië heeft orkaan Debbie weinig tot geen schade aangericht aan installaties van de grote spelers, die de productie binnenkort weer gaan hervatten. BHP Billiton steeg met 2% nadat het plannen ontvouwde om de ijzerertsreserves van het South Flank-project in Australië aan te boren. Beleggers zien dit als een signaal dat de onderneming vertrouwen heeft in het marktherstel. Het aandeel verdient nog altijd een houdadvies en Rio Tinto (‘kopen’) is favoriet binnen de sector. Dit bedrijf voorspelde woensdagochtend dat de ijzerertsprijs de rest van het jaar behoorlijk beweeglijk blijft. Reden is dat veel Chinese bedrijven bezig zijn om de activiteiten weer op te starten omdat de grondstofprijs met bijna 50% is gestegen sinds eind september. Op de langere termijn profiteert Rio Tinto van productiekosten die beduidend lager liggen dan het sectorgemiddelde – en veel lager dan die van Chinese concurrenten.

 

Lees ook: Bezwaren tegen ECB-beleid onbarmhartig en onnodig


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.