Advies en analyse

Column: Een offensieve belegging is niet altijd een offensieve belegging

Donderdag 30 maart 2017 10:33

Aandelen kunnen veiliger zijn dan obligaties. Aandelen zijn in dat geval een defensieve belegging en obligaties een offensieve belegging. Een bekende uitspraak is dat een hoog rendement volgt uit een hoog risico. Aandelen hebben het hoogste risico en geven daarom het hoogste rendement. De Beleggers Belangen Academy heeft een andere mening: laag risico gaat samen met hoog rendement. Dit betekent dat wij aandelen zien als een defensieve belegging wanneer de aandelen laag gewaardeerd zijn. Als obligaties hoog gewaardeerd zijn, dan zien wij ze als een offensieve belegging. Een defensieve belegging typeren wij als een belegging waarvan de kans klein is dat de belegger geld verliest. Bij een offensieve belegging is de kans groot dat de belegger wel geld kwijtraakt.

Neem nu de high yield-obligaties. Dit zijn bedrijfsleningen van bedrijven met een zwakke balans. De waarderingsmaatstaf voor high yield-obligaties is de hoogte van de jaarlijkse coupon in vergelijking met de rente op staatsobligaties. Wanneer het rendement van high yield-obligaties 250 basispunten hoger noteert, dan is het een offensieve belegging. Dit komt omdat high yield-obligaties altijd te maken hebben met wanbetalingen. 250 basispunten biedt dan te weinig bescherming. Wanneer de risico-opslag bijvoorbeeld 1800 basispunten bedraagt, is high yield een defensieve belegging. De risico-opslag is immers zo hoog dat de kans om geld te verliezen heel klein is. Of een belegging defensief of offensief is, hangt volledig af van het toekomstige rendement.

Lees ook: Column: Stijgende rente is slechts ruis


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven