Advies en analyse

Grootste internationale overname door Chinezen ooit

Woensdag 5 april 2017 17:55

ChemChina heeft woensdag van Amerikaanse mededingingsautoriteiten het groene licht gekregen voor de overname van life sciences-firma Syngenta. Dat was de laatste grote horde voor de transactie.

Het prijskaartje van $43 mrd maakt dit tot de grootste internationale overname door een Chinees concern. De onderneming had in de aanloop naar de beslissing al verschillende activiteiten en belangen van de hand gedaan om de transactie mogelijk te maken. De beurskoers van het Zwitserse Syngenta veerde woensdag met 1,2% op, nadat het aandeel in de voorgaande handelsweek al met meer dan 3% was gestegen. Vlak daarvoor hadden binnen dezelfde sector Dow Chemical (DOW) en DuPont (DD) van de Europese Commissie toestemming gekregen voor hun fusie. Topman Edward Breen van DuPont liet toen weten dat hij op korte termijn ook toestemming verwacht van de Amerikaanse autoriteiten. Het Duitse Bayer moet de belangrijkste hordes nog nemen bij de poging om Monsanto (MON) voor $66 mrd in te lijven. Dit laatstgenoemde bedrijf maakte woensdagmiddag overigens bekend dat de omzet in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2017 met 12% groeide naar $5,1 mrd en dat het operationeel resultaat met 14% toenam tot $3,0 mrd. De beurskoers opende 1,6% hoger op $115,98.

De stroom kwartaalcijfers van ondernemingen met een normaal boekjaar komt de komende dagen op gang. De schattingen van analisten wijzen op een verwachte winstgroei van 9,1% voor ondernemingen in de S&P500 Index. Dat zou het hoogste groeitempo zijn sinds 2011 volgens dataverzamelaar FactSet. In Europa stevent het bedrijfsleven zelfs af op een winstgroei van meer dan 10%. De beurzen op het continent kregen een duw in de rug nadat in Frankrijk de rechtse presidentskandidate Marine Le Pen een zwakke indruk had gemaakt bij een debat. Daarmee lijkt de kans verder af te nemen dat het land de euro de rug toekeert.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven