Advies en analyse

Institutionele beleggers gaan rekening houden met CO2-uitstoot

Woensdag 5 april 2017 18:36

De Nederlandse Emissieautoriteit maakte op maandag 3 april bekend dat de CO2-uitstoot van de Nederlandse industrie in 2016 op hetzelfde niveau lag als in 2015: een hoeveelheid broeikasgassen die gelijk staat aan 94 megaton CO2.

Aan die uitstoot hangt een steeds groter prijskaartje als gevolg van een emissiehandelssysteem. Vervuilende bedrijven ontvangen gratis een deel van de benodigde uitstootrechten. De rest moeten ze op de markt kopen en het aanbod van deze rechten neemt elk jaar met 2,4% af. De gedachte is dat als gevolg van krapte de prijzen oplopen, waardoor het voor ondernemingen aantrekkelijk wordt om oplossingen te vinden die de uitstoot terugdringen. Voorlopig heeft deze aanpak weinig effect, maar de beleggingsmarkt komt ook in beweging. In Frankrijk moeten financiële instituten bijvoorbeeld vermelden hoe de CO2-uitstoot van hun portefeuille zich ontwikkelt. Institutionele beleggers zoeken wereldwijd naar oplossingen om hun CO2-blootstelling snel terug te dringen. Om klimaatverandering tegen te gaan, maar vooral ook als bescherming voor het geval het CO2-prijskaartje plotseling flink toeneemt.

 

Lees ook: Opleving grondstofprijzen in 2016 zet niet door


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven