Advies en analyse

Compromis brengt Grieken stapje dichter bij oplossing

Dinsdag 11 april 2017 15:27

Griekenland stond weer in de belangstelling. De werkloosheid is met 23% nog steeds hoog, de banken zien in 2017 weer geld uit hun kassen wegstromen en de economische groeivooruitzichten voor 2017 zijn iets naar beneden bijgesteld, maar de overheid kent wel primaire overschotten (dus zonder de rentebetaling).

Dat laatste is belangrijk en speelde een grote rol in de onderhandelingen met de Europese Unie over de verstrekking van een nieuwe tranche aan miljarden euro’s. Dat was temeer urgent omdat Griekenland in juli voor €6 mrd aan schuld zou moeten terugbetalen. Afgesproken is dat het land met belasting- en pensioenmaatregelen in 2019 en 2020 voor die jaren de overheidsoverschotten weet te continueren.

De maatregelen zouden moeten zorgen voor duurzaamheid van de overschotten. Dat zou dan het IMF ervan moeten overtuigen om mee te doen aan nieuwe steunmaatregelen, een harde wens van Duitsland en Nederland. Tot nu toe is het IMF van mening dat de Europese landen aan Griekenland schuldverlichting moeten geven omdat het land anders niet uit de problemen komt. De duurzame overschotten moeten het IMF de kans geven van mening te veranderen. Wat in elk geval bereikt is, is dat de spanning in de financiële markten langzaam daalt; de Griekse rentes zijn nu lager dan een jaar terug.

 

Lees ook: Assetallocatie Nederland: Flinke individuele koerswinsten


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven