Advies en analyse

Dalende Duitse rente speelt Europese bedrijfsobligaties in de kaart

Dinsdag 11 april 2017 16:02

Europese bedrijfsobligaties met een hoge kredietkwaliteit (‘investment grade’) kijken terug op een goede week.

Het effectieve rendement op de iBoxx Corporates-index daalde met circa 5 basispunten naar 1,15% vorige week vrijdag. Dat was volledig te danken aan de daling van de onderliggende Duitse rente. Inmiddels ligt de tienjaarsrente in Duitsland weer op het niveau van begin dit jaar. Mogelijk komt dat door de lager dan verwachte inflatie in maart en een vlucht naar veilige havens in aanloop naar de Franse verkiezingen begin mei. Ook twijfelen beleggers over de haalbaarheid van de plannen van president Trump om de Amerikaanse economie aan te jagen.

De risico-opslagen op euro investment grade-bedrijfsleningen bleven in de voorbije week vrijwel stabiel, ondanks de Amerikaanse raketaanval in Syrië. Op high yield-papier stegen de risico-opslagen echter wel en de daling van de risicovrije rente kon dit niet volledig compenseren. Hierdoor verloor de categorie afgelopen week iets terrein en steeg de ‘yield’ met circa 2 basispunten naar 3,44% op vrijdag. Niettemin ligt de Europese junkmarkt er nog altijd erg goed bij en staan beleggers hier tot dusver dit jaar al weer op een fraai totaalrendement van 1,79%. Het investment grade-segment moet het doen met een plusje van 0,56%.

Beide assetcategorieën zullen zeker nog tot eind dit jaar worden ondersteund door het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank. Zo maakte ECB-president Mario Draghi deze week duidelijk dat een afbouw van het ruime monetaire beleid nog lang niet aan de orde is gezien de neerwaartse risico’s voor de groei- en inflatieverwachtingen in de eurozone. Dit in tegenstelling tot de Amerikaanse centrale bank die zich opmaakt voor het afbouwen van de balans. Tot nu toe herinvesteert de Federal Reserve de vrijkomende middelen van aflopende staatsleningen en gedekte obligaties. Naar verwachting zal de normalisering van de opgeblazen balans van de Fed eind dit jaar beginnen en een aantal jaren in beslag nemen. Aangezien de risico-opslagen al vrij krap zijn en de schuldgraad van het bedrijfsleven sterk is gestegen, zijn de vooruitzichten voor Amerikaanse bedrijfsobligaties niet denderend. De Europese bedrijfsobligatiemarkt biedt overigens ook weinig waarde meer.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven