Advies en analyse

Hogere EUR/USD in het verschiet

Dinsdag 11 april 2017 17:11

Het meest verhandelde valutapaar, EUR/USD, bevindt zich nu al ruim twee jaar tussen 1,05 en 1,15. Het laatste halfjaar zit het paar dichter bij de 1,05 dan bij de bovengrens.

De belangrijkste reden daarvoor is het verschil tussen het beleid van de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. De ECB houdt nog steeds vast aan het verruimende monetaire beleid met een extreem lage rente. De Fed heeft de rente nu al drie keer verhoogd, eind 2015, eind 2016 en begin dit jaar.

De EUR/USD-koers zal de rest van het jaar voor een groot deel bepaald worden door hoe dit verschil tussen de twee centrale banken zich ontwikkelt. De ECB zal op 27 april weer het beleid toelichten en een besluit nemen over de rente. Daarna is de volgende bijeenkomst pas weer op 8 juni. We achten het niet aannemelijk dat de ECB eind april al uitspraken zal doen over het hoe en wanneer van het eindigen van het huidige verruimende beleid. Maar er zal een keer een eind aan moeten komen. Als een dergelijke beleidsverandering bekend wordt, zal dat voor de EUR/USD waarschijnlijk een koersstijging betekenen. Ook als beleggers vooruitlopen op een omslag in het beleid van de ECB zal de EUR/USD kunnen stijgen. Aan de andere kant gaan beleggers al uit van nog twee renteverhogingen door de Fed dit jaar. De Fed komt op 3 mei en 14 juni met rentebesluiten. De bijeenkomst in juni wordt door velen gezien als het moment voor de volgende verhoging. We verwachten niet dat de EUR/USD zal zakken als gevolg van renteverhogingen, omdat daar al grotendeels rekening mee wordt gehouden. Als er maar één, of geen verhoging komt, zal de EUR/USD naar onze mening zelfs kunnen oplopen. Verkiezingen en Frankrijk en Duitsland kunnen nog wat bewegingen veroorzaken, maar de kans is niet heel groot dat er een uitslag komt die zeer negatief zal uitpakken voor de euro. Al met al zien we EUR/USD eerder oplopen naar 1,10, of zelfs 1,15, dan dat het paar onder de 1,05 zakt dit jaar.

 

Lees ook: Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Ook ik ben niet in het bezit van een -werkende- glazen bol. Maar ik verwacht wel het tegenovergestelde. Dus eind van dit jaar 1 op 1. De reden hiervoor is eenvoudig weg dat er in Europa op te veel gebieden te veel niet klopt. De 7 miljard niet westerse mensen zullen ook dit jaar weer iets meer krijgen van de totale wereldproductie. En de Europeanen dromen nog altijd in de bubbel der wereldvreemdheid.

    WH 11 april 2017 23:50:10