*

Advies & Analyse

Laat winnaars lopen, maar welke aandelen kunt u beter verkopen

zondag 16 april 2017 11:55

Tot dusver behoren AMG, Accell, Air France-KLM, Galapagos, TMG, AkzoNobel, SIF, TakeAway.com, BE Semiconductors en Unilever in 2017 tot de grootste stijgers van het jaar. Een aantal van hen is onderwerp van een overname(strijd); anderen deden het op eigen kracht. Wat mag u nog van ze verwachten en welke aandelen kunt u beter verkopen.

Bij de slotbel van woensdag 12 april noteert de AEX meer dan 7% hoger dan ultimo 2016. Als die trend doorzet, dan stevent de hoofdindex van Euronext-Amsterdam af op een jaarwinst van pak ‘m beet 28%! Dat houdt ook in dat 2017 het beste beursjaar zal worden sinds 1998.

Grote maar

Maar er is een grote maar: aandelen stijgen nooit in een rechte lijn en als u naar de koersontwikkeling van de grootste stijgers in de AEX kijkt, dan ziet u dat aandelen als Galapagos, AkzoNobel en Unilever dit jaar al tussen de 23 en 39% hoger noteren dan eind 2016.

Galapagos

Over het Belgisch-Nederlands biotechnologiebedrijf komt de laatste tijd eigenlijk alleen maar positief nieuws naar buiten. Die goede berichten zijn ook terug te zien in de koers van Galapagos. Die is sinds het begin van het jaar met 39,4% gestegen.

AkzoNobel

Bij AkzoNobel daarentegen is de koersstijging van 32,2% voornamelijk toe te schrijven aan de overnamestrijd met PPG Industries. De Nederlands verfgigant wijst het overnamebod van PPG categorisch af, maar de Amerikaanse verfgigant blijft geloven in een fusie met AkzoNobel.

Unilever

Ook Unilever is of beter gezegd was het voorwerp van een bieding. De overname door Kraft-Heinz is van de baan, maar het Brits-Nederlandse concern is door het fusievoorstel van de Amerikanen zodanig geschrokken dat het overweegt om zich op te splitsen in een levensmiddelen- en een wasmiddelenconcern. Dankzij het ongevraagde bod van Kraft-Heinz noteren de aandelen van Unilever dit jaar al 23,5% hoger.

Buiten de AEX

Maar de Nederlandse beurs bestaat uit meer aandelen dan alleende indexleden van de AEX. Beursuitbater Euronext-Amsterdam groepeert de 75 meest verhandelbare aandelen in de AEX All Tradable-index, kortweg AEXAT geheten. De AEXAT is de verzamelindex van de AEX, de AMX en de AScX.

AMG

Advanced Metallurigcal Group (AMG) maakt hoogwaardige metaalproducenten en specialistische legeringen. Net als bij Galapagos komt de laatste tijd over het metaalbedrijf alleen maar goed nieuws naar buiten, waarbij zij opgemerkt dat AMG stevig aan de weg timmert als producent van lithium, een grondstof voor accu’s voor elektrische auto’s. Het aandeel staat in 2017 al op ruim 60% winst.

Accell Groep

De fietsenfabrikant Accell kreeg van de week een niet bindend en voorwaardelijk voorstel van Pon binnen. Autobedrijf Pon is al eigenaar van enkele fietsenmerken en met de overname van Accell ontstaat het grootste fietsenbedrijf ter wereld. Beide bedrijven voeren verkennende gesprekken, waarvan de uitkomst nog niet vaststaat. De koers van Accell had de wind al in de rug: het aandeel noteert dit jaar 45,6% hoger.

Air FranceKLM

Medio februari bleek dat het beter gaat met Air France-KLM, waarna de koers van de Frans-Nederlandse vliegmaatschappij een sprong omhoog maakte. De lucht boven Air France-KLM is nog niet geklaard, maar het aandeel staat in 2017 al op een winst van 45,3%.

TMG

De Telegraaf Media Groep (TMG) zit verwikkeld in een overnamestrijd. Talpa zet zijn voorgenomen overnamebod door, terwijl het consortium van de Belgische uitgever Mediahuis en VP Exploitatie reeds 60% van de aandelen in bezit heeft. De raad van commissarissen van TMG heeft inmiddels het bod van het consortium à €6 al geaccepteerd; Talpa biedt €6,50. Tot dusver bedraagt in 2017 de lopende koerswinst van TMG 34,5%.

SIF Holding

De koers van SIF had tot medio maart de wind in de rug, maar sindsdien heeft de fabrikant van offshore funderingen voor windturbines en olie- en gasplatformen last van tegenwind omdat enkele Franse en Nederlandse projecten vertraging opliepen. Ondanks de koersval van zo’n 20% noteert het aandeel tot dusver dit jaar 30,7% hoger.

TakeAway.com

De maaltijdbezorger kwam in januari met goede cijfers over het vierde kwartaal van 2016. Beleggers en analisten smulden ervan. De koers van TakeAway.com schoot prompt 15% omhoog. Inmiddels bedraagt in 2017 de lopende winst per saldo 29,1%.

BESI

BE Semiconductor Industries (Besi) is dit jaar goed uit de startblokken gekomen. De orderportefeuille is goed gevuld en de kapitaalpositie is sterk en dat komt ook tot uitdrukking in de koers. Het aandeel boekte in 2017 net geen 29% winst. Trouwens Besi kijkt actief uit naar aanvullende overnames.

Wat is wijsheid

Zijn het aandelen om nog te kopen, moet u ze houden of kunt u ze beter snel verkopen? Eigenlijk is er maar één persoon die deze vra(a)g(en) kan beantwoorden. U weet waarom u ze gekocht heeft. Als u bij sommige aandelen omwille van de hoogte van de koers ongemakkelijk voelt, kijk dan even naar het onderstaande overzicht.

De tabel plaatst de huidige koers in perspectief met de koersdoelen van beleggingsanalisten. Naast het hoogste en het laagste koersdoel geeft het overzicht in plaats van het gebruikelijke rekenkundig gemiddelde de mediaan als centrummaat weer, dat is de meest voorkomende waarde van een reeks getallen. Houdt hierbij in gedachten dat analisten bij het koersdoel een prijsniveau voor ogen hebben dat in de komende twaalf maanden haalbaar zou moeten zijn.

Post Scriptum

Vaak tuimelen analisten bij een fusie of een overname in de hoop op een hoger bod over elkaar heen met goedbedoelde adviezen. Vooral als het aandelen betreft die onderwerp zijn van een biedingsstrijd moet u kijken of de koers boven de biedprijs uitkomt, zo niet kunt u uw aandelen beter op de beurs verkopen. Want als ten lange leste het voorstel niet doorgaat, dan implodeert doorgaans de koers, met alle gevolgen van dien.

Lees ook: TMG blijft worstelen


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.