Advies en analyse

Laat winnaars lopen, maar welke aandelen kunt u beter verkopen

Zondag 16 april 2017 11:55

Tot dusver behoren AMG, Accell, Air France-KLM, Galapagos, TMG, AkzoNobel, SIF, TakeAway.com, BE Semiconductors en Unilever in 2017 tot de grootste stijgers van het jaar. Een aantal van hen is onderwerp van een overname(strijd); anderen deden het op eigen kracht. Wat mag u nog van ze verwachten en welke aandelen kunt u beter verkopen.

Bij de slotbel van woensdag 12 april noteert de AEX meer dan 7% hoger dan ultimo 2016. Als die trend doorzet, dan stevent de hoofdindex van Euronext-Amsterdam af op een jaarwinst van pak ‘m beet 28%! Dat houdt ook in dat 2017 het beste beursjaar zal worden sinds 1998.

Grote maar

Maar er is een grote maar: aandelen stijgen nooit in een rechte lijn en als u naar de koersontwikkeling van de grootste stijgers in de AEX kijkt, dan ziet u dat aandelen als Galapagos, AkzoNobel en Unilever dit jaar al tussen de 23 en 39% hoger noteren dan eind 2016.

Galapagos

Over het Belgisch-Nederlands biotechnologiebedrijf komt de laatste tijd eigenlijk alleen maar positief nieuws naar buiten. Die goede berichten zijn ook terug te zien in de koers van Galapagos. Die is sinds het begin van het jaar met 39,4% gestegen.

AkzoNobel

Bij AkzoNobel daarentegen is de koersstijging van 32,2% voornamelijk toe te schrijven aan de overnamestrijd met PPG Industries. De Nederlands verfgigant wijst het overnamebod van PPG categorisch af, maar de Amerikaanse verfgigant blijft geloven in een fusie met AkzoNobel.

Unilever

Ook Unilever is of beter gezegd was het voorwerp van een bieding. De overname door Kraft-Heinz is van de baan, maar het Brits-Nederlandse concern is door het fusievoorstel van de Amerikanen zodanig geschrokken dat het overweegt om zich op te splitsen in een levensmiddelen- en een wasmiddelenconcern. Dankzij het ongevraagde bod van Kraft-Heinz noteren de aandelen van Unilever dit jaar al 23,5% hoger.

Buiten de AEX

Maar de Nederlandse beurs bestaat uit meer aandelen dan alleende indexleden van de AEX.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • 'Winnaars' laat je lopen met een trailingstop achter hun kont aan. Kom op zeg, wees eens een keer zorgvuldig… Een koersstijging van 32,2% voor Akzo, tussen 23,6% en 38,2% Fibonacci extension, en heel normaal, kleine correctie naar beneden zal plaatsvinden.. Ach ja, Beleggers belangen en TA, het gaat niet samen, over Beleggers belangen en zelf handelen nog maar niet gesproken...

    Ed 16 april 2017 16:34:23