Advies en analyse

Grondstoffen: ijzererts en staal onderuit

Dinsdag 18 april 2017 12:46

De korte handelsweek voorkwam niet dat een aantal opvallende prijsbewegingen werd opgetekend. Zo kelderde de ijzerertsprijs vorige week naar het laagste niveau sinds begin november. De prijsdaling van vorige week woensdag was met 8,5% zelfs de grootste op dagbasis in meer dan een jaar.

De recente prijsevolutie bij ijzererts kan worden omschreven als de kroniek van een (lang) aangekondigde daling. Een ton ijzererts werd vorig jaar 80% duurder en sinds de start van 2017 kwam er nog eens ruim een kwart bij. Eind februari werd met een prijs van $95 voor het termijncontract van erts met een ijzergehalte van 62% het hoogste peil in bijna 3 jaar bereikt.

Met een prijshausse die vorig jaar herhaaldelijk als overdreven werd omschreven, was ijzererts het klassieke voorbeeld van een stierenmarkt die de spreekwoordelijke ‘muur van zorgen’ moest beklimmen. Beurshuizen als Barclays en Goldman Sachs en producenten als BHP Billiton en Fortescue Metals formuleerden bedenkingen bij de omvang van de prijsstijging. Maar samen met hen werden ook veel investeerders op het verkeerde been gezet. Begin maart kwamen de ijzerertsprijzen dan toch onder druk en deze correctie zet zich de voorbije weken door, met als voorlopig dieptepunt een prijs van $68, bijna 30% onder de top van eind februari.

De correctie bij ijzererts liet ook haar sporen na op de aandelenmarkten. Daarbij zijn de mijnbouwgroepen waar ijzererts bepalend is voor een groot deel van de bedrijfswinst, het grootste slachtoffer. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Vale (65% van de bedrijfswinst), Rio Tinto (60%) en BHP Billiton (42%). Analisten en producenten maken zich met name zorgen over de aanhoudende groei van het aanbod (Australië, Brazilië) gekoppeld aan de hoge ijzerertsvoorraden in China. Die zijn opgelopen naar meer dan 130 miljoen ton, wat het hoogste cijfer is sinds 2004. Goldman Sachs rekent op een verdere prijsdaling richting 60$. Barclays zit op dezelfde lijn met een verwachte ijzerertsprijs van $70 en $50 voor respectievelijk het tweede kwartaal en de tweede jaarhelft. Capital Economics ziet de ijzererts eind dit jaar zelfs terugvallen naar $45. Toch zijn er ook optimistische geluiden. Volgens Morgan Stanley is de prijsdaling maar een kort leven beschoren en zal de ijzerertsprijs stabiliseren in een vork van $70-90.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven