Advies en analyse

Hoge volumes op bedrijfsobligatiemarkt

Dinsdag 18 april 2017 13:28

De Europese bedrijfsobligatiemarkt kreeg afgelopen week een steuntje in de rug van de daling van de risicovrije rente. De veilige haven vonden beleggers vooral in de Duitse staatsleningen, maar ook de risico-opslagen op investment grade euro bedrijfsobligaties houden zich vooralsnog opvallend goed.

Belangrijke steun blijft natuurlijk het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank. Weliswaar schroeft de ECB de maandelijkse obligatieaankopen vanaf april terug van €80 mrd naar €60 mrd, maar met dit volume blijft de centrale bank een grote koper van obligaties. Een deel daarvan is bestemd voor euro investment grade bedrijfspapier. Op deze vrij illiquide markt zal dit voorlopig nog een prijsopdrijvend effect hebben. In de eerste week van april kocht de ECB voor een verrassend groot bedrag van €2,4 mrd aan bedrijfsobligaties op, tegen een gemiddeld volume tot dusver van €1,8 mrd. Mogelijk zijn aankopen naar voren gehaald met het oog op de paasdagen.

De komende tijd zullen de ogen van beleggers vooral gericht zijn op de Franse verkiezingen, waarbij de risico-opslagen op vooral high yield bedrijfsobligaties mogelijk wat kunnen oplopen. De Europese emissiemarkt kende dit jaar een vliegende start. In het eerste kwartaal werd voor €139 mrd aan nieuwe euro investment grade leningen uitgegeven. Dat is na de €169 mrd in het eerste kwartaal van 2015 het beste volume sinds de kredietcrisis. Bedrijven halen vooral geld op om aflopende bestaande leningen te herfinancieren; de netto uitgifte bleef beperkt tot €35 mrd. Een aandachtspunt is dat de kredietwaardigheid van de emissies volgens analisten van JP Morgan duidelijk is verslechterd. Zo nam het aandeel van BBB- leningen (de laatste trede in het investment grade segment) toe van 56% in 2016 naar 68%.

Ook op de high yield-markt was het druk met een kwartaalvolume van €25,9 mrd, het op twee na beste kwartaal ooit. De netto uitgifte bleef hier beperkt tot €6,4 mrd aangezien ook hier herfinanciering de belangrijkste reden is voor bedrijven om nieuwe leningen uit te geven. Wel is dat volume hoger dan over geheel 2016. Veel bedrijven willen nog gebruik maken van de uitzonderlijk lage rente in de eurozone en de aanhoudende sterke vraag van beleggers naar bedrijfsobligaties.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Door hun eigen 'gevoel' worden 'beleggers een hoek in gedrukt die ze duur zal komen te staan. Maarja, een 'belegger' die aan de goede kant opereert, het is zeer uitzonderlijk….

    Ed 18 april 2017 15:31:21