*

Advies & Analyse

Staatsobligaties in trek door geopolitieke spanningen

dinsdag 18 april 2017 14:07

Oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea leidden deze week tot een vlucht naar veiligheid. Degelijke staatsobligaties profiteerden.

De Amerikaanse tienjaarsrente daalde op weekbasis met circa 5 basispunten naar 2,24% op dinsdag. In Duitsland liep de tienjaarsrente terug van 0,20% naar 0,18% en in Frankrijk van 0,96% naar 0,92%. In de periferie van de eurozone kwamen de koersen van staatsobligaties juist iets onder druk te staan. In Spanje steeg het effectieve rendement op de tienjarige staatsleningen daardoor van 1,64% naar 1,71%. De Italiaanse tienjaarsrente liep op van 2,28% naar 2,32%.

Niet alleen de toenemende geopolitieke risico’s en de aanstaande verkiezingen in Frankrijk zorgen voor een hernieuwde interesse in veilig staatspapier, ook twijfel over de haalbaarheid van de hervormingsplannen van president Trump duwt de rente weer omlaag. Trump wil de Amerikaanse economie aanjagen door meer te investeren in infrastructuur, de belastingen te verlagen en de regelgeving voor de financiële sector te verminderen, maar heeft daarvoor wel goedkeuring nodig van het Congres. Afgelopen week zei Trump dat hij de Amerikaanse dollar te sterk vindt en dat hij de voorkeur geeft aan een lage rente. Deze uitspraken droegen bij aan de daling van de Amerikaanse tienjaarsrente.

 

Lees ook: Hoge volumes op bedrijfsobligatiemarkt


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website