*

Advies & Analyse

Lagere USD/JPY is koopkans

woensdag 19 april 2017 13:18

Voor het eerst in een half jaar is het valutapaar USD/JPY onder de 110 gezakt. Dat wil zeggen dat de Japanse yen is gestegen in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. We hebben al vaker geschreven dat we een long-positie in dit paar zouden willen openen, mits we dit voor een goede prijs kunnen doen. Nu de koers zakt, rijst natuurlijk de vraag hoe ver de daling moet gaan voor we tot een koop willen overgaan.

De stijging van de yen lijkt niet echt te rijmen met de economische gang van zaken in Japan: de groei was het afgelopen jaar 1,0% terwijl dat in de VS 1,6% was. Ook het huishoudboekje van de overheid in Japan is minder fleurig. In de VS is de staatsschuld ten opzichte van het bbp met meer dan 100% al niet best, maar Japan heeft met meer dan 250% een nog veel groter probleem. Een van de weinige maatstaven waar Japan goed scoort is de werkloosheid, die is maar 2,8%.

De economische en financiële situatie in Japan is niet nieuw, en de de yen is in de de afgelopen jaren al een stuk minder waard geworden. De huidige situatie is dus geen reden om aan te nemen dat de yen op korte termijn (de komende maanden) nog verder zal gaan zakken in waarde. Speculatie en sentiment spelen op de markten altijd ook een rol, vooral op de korte termijn. Maar we denken dat op de lange termijn, dus de komende jaren, de yen waarde zal verliezen, omdat de problemen niet uit zichzelf zullen verdwijnen. Het zou Japan ook niet slecht uitkomen als de yen in waarde daalt. Daarom denken we dat een opleving van de yen (oftewel een daling van de USD/JPY) een kans is om short te gaan op de Japanse munt (long USD/JPY). We hopen dat het paar zakt tot ongveer 105, en willen daar een positie openen. Afwachten dus.

Britse pond
GBP/USD is met ruim twee procent gestegen door het nieuws dat er in juni parlementaire verkiezingen zullen komen in het VK. Die verkiezingen kunnen betekenen dat de Brexit wat afgezwakt zou kunnen worden, terwijl veel beleggers uitgingen van het meest negatieve scenario. We houden onze long-positie aan.

 

Lees ook: Arbeidsmarkt Verenigde Staten steeds gezonder


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website