Advies en analyse

Herstel cacaomarkt lijkt nog niet in zicht

Dinsdag 25 april 2017 13:12

Cacao was vorig jaar al een van de slechtst presterende grondstoffen, met een prijsdaling van 34%, en 2017 brengt voorlopig weinig beterschap.

De prijs van het termijncontract voor levering in juli op de ICE Futures US daalde vorige week naar $1756, het laagste niveau in bijna tien jaar. Cacao bevindt zich in een nagenoeg ‘perfect storm’, met massale overproductie aan de aanbodzijde gekoppeld aan een lagere vraag, een ongunstige wisselkoersevolutie en investeerders die hun shortposities de voorbije maanden stelselmatig hebben uitgebreid.

Het aanbod van cacao is geografisch sterk geconcentreerd. Ongeveer 70% van de vruchten van de cacaoboom is afkomstig uit West-Afrika (Ivoorkust, Ghana en Nigeria). De weersomstandigheden in die regio waren de voorbije maanden uitermate gunstig, met voldoende neerslag en het uitblijven van langere droge periodes. Aan de vraagzijde kromp de cacaomarkt tussen augustus en januari met 2,1%. Daarbij was de groei in Azië (1,6%) onvoldoende om de achteruitgang in Noord-Amerika (-3,4%) te compenseren.

Analisten schatten het overaanbod in het lopende oogstjaar 2016-2017 (tot eind september) gemiddeld op 400000 ton. Dit surplus zou het hoogste ooit zijn in nominale termen. De voorraden zullen in verhouding tot het aantal verwerkte cacaobonen toenemen tot bijna 50%.
Cacao is nu ruim 40% goedkoper dan een jaar geleden. Daardoor werden er in het eerste kwartaal wereldwijd opnieuw meer bonen verwerkt tot cacaoboter en cacaopoeder. Maar gezien de grote voorraden heeft dit op korte termijn weinig tot geen prijsimpact.

Londen is de belangrijkste handelsmarkt voor cacao, maar de meeste afgeleide producten voor private investeerders (hefboomproducten en trackers) zijn gebaseerd op de termijncontracten die op de ICE Futures US beurs noteren. De stijging van het Britse pond na de aankondiging van vervroegde verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk zette de cacaoprijs nog wat verder onder druk. Het aantal uitstaande netto shortposities, waarmee wordt ingespeeld op een verdere prijsdaling, steeg eerder deze maand naar het hoogste niveau in 2017. Voorlopig hebben de verkopers het dus nog steeds voor het zeggen op de cacaomarkt. Het meest waarschijnlijke scenario is dat aanbieders van elke rally zullen gebruik maken om hun productie voorwaarts te verkopen (hedgen).

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven