*

Advies & Analyse

Fransen geven beurs een oppepper

dinsdag 25 april 2017 13:59

De afgelopen week (dinsdag t/m woensdag) stond in het teken van een wegzakkende olieprijs, Franse verkiezingen en eerstekwartaalcijfers.

De olieprijs is van ruim $56 gekelderd tot onder de $52, wat de oliefondsen op het Beursplein onder druk zette. Woensdag kwam daar nog wat extra druk bij na de publicatie van de Amerikaanse olievoorraden.

Voor financials was het wel een goede week, wat waarschijnlijk te maken heeft met toegenomen optimisme rond de komende kwartaalcijfers. Zowel AkzoNobel als Unilever maakte de afgelopen week kwartaalcijfers bekend. Akzo zag de omzet met 7% en de ebit met 13% toenemen. Het bedrijf maakte verder bekend dat het mikt op een €1000 hogere ebit dan in 2016 en dat de chemiedivisie binnen twaalf maanden zal worden afgesplitst. Dat kan via een beursgang of verkoop. Het gros van de opbrengsten wordt aan de aandeelhouders uitgekeerd. De nieuwe financiële doelstellingen voor 2020 overtreffen de ambities die AkzoNobel had voor 2018. PPG liet na de strategie-update nogmaals weten het Nederlandse bedrijf nog altijd graag in te willen lijven, en heeft zijn bod inmiddels verhoogd.

Bij Unilever liep de omzet in het eerste kwartaal met 6,1% op. Unilever wist zowel meer producten te verkopen als de prijzen te verhogen. Het gaat het dividend met 12% verhogen. ASML, traditioneel een van de eerste bedrijven die kwartaalcijfers publiceren, overtrof de verwachtingen. De chipmachinefabrikant boekte een omzet van €1,94 mrd en een nettowinst van €452 mln, waar €1,08 mrd en €403 mln werden verwacht. Ook het huidige kwartaal ziet er prima uit. De backlog nam in het eerste kwartaal toe van €3,96 mrd naar €4,5 mrd.

Ook technologiefonds ASM International kwam met kwartaalcijfers. In het eerste kwartaal heeft het bedrijf de doelstellingen ruimschoots weten te halen en het stelde het bovendien de verwachtingen naar boven bij. Eerder op de dag lichtte Eminence Capital zijn plannen voor de opsplitsing van het bedrijf toe. ASMI zou moeten worden opgedeeld in een ‘front end’-deel en een ‘back-end’-deel, waardoor het wel 40% in waarde zou stijgen. Het aandeel zat afgelopen week flink in de lift.

Ook de kwartaalcijfers van Philips Lighting (+4,8%) en Wessanen (+6,6%) leidden tot flinke koerswinsten. De cijfers van Arcadis (-1,4%) vielen echter uit de toon. Het ingenieursbedrijf behaalde in het eerste kwartaal een omzet van €628 mln en een ebita van €46,7 mln, wat beduidend lager was dan een jaar eerder, maar wel beter dan verwacht.

De cijfers die BinckBank maandag bekendmaakte, waren geen reden voor al te veel optimisme, maar het aandeel werd wel mee omhooggetrokken door het goede beursklimaat.

Met de eerste ronde van de Franse verkiezingen achter de rug overheerst opluchting, wat de beurs maandag bij opening al meteen ruim 2% in de plus zette. Dat is ook meteen de grootste koerssprong van het jaar.

Lees ook: Herstel cacaomarkt lijkt nog niet in zicht


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website