Advies en analyse

Fransen geven beurs een oppepper

Dinsdag 25 april 2017 13:59

De afgelopen week (dinsdag t/m woensdag) stond in het teken van een wegzakkende olieprijs, Franse verkiezingen en eerstekwartaalcijfers.

De olieprijs is van ruim $56 gekelderd tot onder de $52, wat de oliefondsen op het Beursplein onder druk zette. Woensdag kwam daar nog wat extra druk bij na de publicatie van de Amerikaanse olievoorraden.

Voor financials was het wel een goede week, wat waarschijnlijk te maken heeft met toegenomen optimisme rond de komende kwartaalcijfers. Zowel AkzoNobel als Unilever maakte de afgelopen week kwartaalcijfers bekend. Akzo zag de omzet met 7% en de ebit met 13% toenemen. Het bedrijf maakte verder bekend dat het mikt op een €1000 hogere ebit dan in 2016 en dat de chemiedivisie binnen twaalf maanden zal worden afgesplitst. Dat kan via een beursgang of verkoop. Het gros van de opbrengsten wordt aan de aandeelhouders uitgekeerd. De nieuwe financiële doelstellingen voor 2020 overtreffen de ambities die AkzoNobel had voor 2018. PPG liet na de strategie-update nogmaals weten het Nederlandse bedrijf nog altijd graag in te willen lijven, en heeft zijn bod inmiddels verhoogd.

Bij Unilever liep de omzet in het eerste kwartaal met 6,1% op. Unilever wist zowel meer producten te verkopen als de prijzen te verhogen. Het gaat het dividend met 12% verhogen. ASML, traditioneel een van de eerste bedrijven die kwartaalcijfers publiceren, overtrof de verwachtingen. De chipmachinefabrikant boekte een omzet van €1,94 mrd en een nettowinst van €452 mln, waar €1,08 mrd en €403 mln werden verwacht. Ook het huidige kwartaal ziet er prima uit. De backlog nam in het eerste kwartaal toe van €3,96 mrd naar €4,5 mrd.

Ook technologiefonds ASM International kwam met kwartaalcijfers. In het eerste kwartaal heeft het bedrijf de doelstellingen ruimschoots weten te halen en het stelde het bovendien de verwachtingen naar boven bij. Eerder op de dag lichtte Eminence Capital zijn plannen voor de opsplitsing van het bedrijf toe.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Afgelopen week stond gewoon in teken van optimisme/cq angst, de bewegingen die daarbij hoorden zijn op grote schaal te zien geweest!.. Waar zouden we zijn zonder bewegingen, geen beursuitslag, geen olieprijs, alles zou stilleggen.

    Ed 25 april 2017 14:23:28