*

Advies & Analyse

Amerika trekt zich weinig aan van Frankrijk

dinsdag 25 april 2017 16:41

De opluchting over de uitkomst van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen heeft de koersstijgingen op de grote Europese beurzen begin deze week in een stroomversnelling gebracht. De AEX, CAC en DAX bereikten het hoogste niveau in jaren.

Dat gold niet voor de Amerikaanse indices. In de Verenigde Staten wordt de stemming sterk bepaald door de stroom kwartaalcijfers. De lat voor ondernemingen ligt met een verwachte gemiddelde winstgroei van 10,4% volgens door Thomson Reuters verzamelde analistenschattingen redelijk hoog. Dinsdag sprongen Caterpillar (CAT) en McDonald’s (MCD) eruit met koersstijgingen van 5,4 en 2,8%. Caterpillar (‘verkopen’) boekte een winst van $192 mln die beduidend hoger lag dan verwacht en schroefde bovendien de omzetverwachting voor 2017 op. Bij McDonald’s (‘verkopen’) steeg de winst met 8% naar $1,21 mrd en de omzet bij bestaande vestigingen groeide met 4%. Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat de nettowinst van General Electric (GE) met maar liefst 186% is gestegen naar $653 mln. Dat is voor een deel te danken aan een krimpende omvang van eenmalige kosten, maar een stijging van het bedrijfsresultaat bij de industriële activiteiten met 11% is een knappe prestatie. Beleggers hadden echter voornamelijk oog voor de zwakte binnen het energiesegment en de beurskoers daalde vrijdag met 2,4%. Het houdadvies blijft van kracht.

In Europa kende SAP een veel beter kwartaal dan een winstdaling van 7% naar €530 mln doet vermoeden. De concernomzet groeide met 12% naar €5,3 mrd en de winst na eenmalige posten schoot met 16% omhoog naar €887 mln (€0,64 per aandeel). Het concern heeft de wind in de rug van groeiende cloud-investeringen en de beurskoers schoot maandag met 4,5% omhoog. SAP verdient een houdenadvies.

De winst van Verizon (VZ) daalde van $4,4 mrd naar $3,6 mrd. Met name de daling van het aantal mobiele klanten trok de aandacht. Voor de lancering van de nieuwe Verizon Unlimited-dienst in februari nam het aantal draadloze abonnees met 398.000 af, om in de weken daarna met 109.000 toe te nemen. Die beweging onderstreept dat de onderneming steeds meer moeite moet doen te voorkomen dat het abonneebestand en de omzet (-7,3% naar $29,8 mrd) te hard dalen. De beurskoers daalde met 2,4% en het verkoopadvies wordt herhaald.

Philip Morris (PM) ging vorige week donderdag ook al onderuit na de cijferpresentatie: -3,5%. De afzet van sigaretten en van de sigaret-vervangende IQOS nam met 9,4% af tot 178,0 miljard. De inkomsten daalde met 1,4% naar $16,6 mrd en het bedrijfsresultaat viel met 3,1% terug naar $2,4 mrd. Dankzij de inkoop van eigen stukken steeg de nettowinst per aandeel met 4,1% naar $1,02. Het houdadvies blijft van kracht.

Schlumberger (SLB) houdt veel last van prijsdruk door de lagere investeringen in de energiesector. De omzet steeg met 7,1% naar $7,0 mrd, maar onderaan de streep viel de nettowinst terug van $501 naar $279 mln. De beurskoers daalde met 2,2% en Schlumberger krijgt een houdadvies.

 

Lees ook: Markt Europese bedrijfsobligaties blijft stabiel


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website