Advies en analyse

Amerika trekt zich weinig aan van Frankrijk

Dinsdag 25 april 2017 16:41

De opluchting over de uitkomst van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen heeft de koersstijgingen op de grote Europese beurzen begin deze week in een stroomversnelling gebracht. De AEX, CAC en DAX bereikten het hoogste niveau in jaren.

Dat gold niet voor de Amerikaanse indices. In de Verenigde Staten wordt de stemming sterk bepaald door de stroom kwartaalcijfers. De lat voor ondernemingen ligt met een verwachte gemiddelde winstgroei van 10,4% volgens door Thomson Reuters verzamelde analistenschattingen redelijk hoog. Dinsdag sprongen Caterpillar (CAT) en McDonald’s (MCD) eruit met koersstijgingen van 5,4 en 2,8%. Caterpillar (‘verkopen’) boekte een winst van $192 mln die beduidend hoger lag dan verwacht en schroefde bovendien de omzetverwachting voor 2017 op. Bij McDonald’s (‘verkopen’) steeg de winst met 8% naar $1,21 mrd en de omzet bij bestaande vestigingen groeide met 4%. Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat de nettowinst van General Electric (GE) met maar liefst 186% is gestegen naar $653 mln. Dat is voor een deel te danken aan een krimpende omvang van eenmalige kosten, maar een stijging van het bedrijfsresultaat bij de industriële activiteiten met 11% is een knappe prestatie. Beleggers hadden echter voornamelijk oog voor de zwakte binnen het energiesegment en de beurskoers daalde vrijdag met 2,4%. Het houdadvies blijft van kracht.

In Europa kende SAP een veel beter kwartaal dan een winstdaling van 7% naar €530 mln doet vermoeden. De concernomzet groeide met 12% naar €5,3 mrd en de winst na eenmalige posten schoot met 16% omhoog naar €887 mln (€0,64 per aandeel). Het concern heeft de wind in de rug van groeiende cloud-investeringen en de beurskoers schoot maandag met 4,5% omhoog. SAP verdient een houdenadvies.

De winst van Verizon (VZ) daalde van $4,4 mrd naar $3,6 mrd.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Amerika volgt nooit. En gelijk hebben ze. Blij zijn met een volstrekt infantiele Franse president zonder politieke partij. Ik doe niet mee. Had liever Fillon gehad.

    WH 25 april 2017 17:33:57
  • Frankrijk natuurlijk… Wie, of wat, zal het gedaan hebben als Dow Jones z'n hoogste punt bereikt heeft, genoeg keus natuurlijk met zoveel 'aanleidingen' die aangegrepen kunnen worden en éen daarvan is het, kan niet missen…Maargoed, als er maar een 'schuldige is natuurlijk, heeft men wat om tegenaan te schoppen!

    Ed 25 april 2017 17:22:23