*

Advies & Analyse

Inflatiecijfer doet rente stijgen

dinsdag 2 mei 2017 16:24

De kerninflatie in april in het eurogebied was 1,2% vergeleken met een jaar geleden. In maart kwam zij nog uit op 0,7% en de analisten hadden een stijging van 1% verwacht.

De tienjaarsobligaties van bijvoorbeeld Frankrijk, Nederland en Duitsland daalden na donderdag 27 april licht op dit enigszins verrassende cijfer, wat neerkomt op een lichte stijging van de tienjaarsrente. Dit cijfer is natuurlijk ook weer aanleiding voor marktpartijen om te verwachten dat de ECB haar ruime geldmarktbeleid zal aanpassen. Maar bankpresident Mario Draghi heeft juist afgelopen week gemeld dat de risico’s wat de ECB betreft nog steeds aan de negatieve kant liggen. Deze analyse-uitkomst zal volgens ons toch echt een andere, positieve uitkomst moeten krijgen voordat de ECB haar beleid echt gaat wijzigen.
Ondertussen lijkt het er sterk op dat de Amerikaanse economie minder uitbundig groeit dan verwacht. Dat kan voor de Fed aanleiding zijn om meer pas op de plaats te maken dan de analisten verwachten. Zij gaan voor drie rentestappen in 2017, maar als de Amerikaanse economie zo flauw blijft, zou de Fed voor de zekerheid haar rentetarieven wel eens minder kunnen verhogen. Al eerder was Fed-president Janet Yellen terughoudend. Mocht onze veronderstelling uitkomen, dan geeft dit waarschijnlijk later in het jaar druk naar beneden op de marktrentes in de VS.

 

Lees ook: Overnames stuwen omzet ICT


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website