*

Advies & Analyse

Assetallocatie Nederland: kort weekje, veel cijfers

dinsdag 2 mei 2017 16:43

De afgelopen week begon met de melding dat Esperite de publicatie van zijn jaarcijfers uitstelde, omdat de accountant meer tijd nodig heeft om de jaarrekening af te ronden. Het leverde het fonds 2% verlies op.

Value8 kwam een paar dagen later met dezelfde mededeling, alleen ging het daar nog om jaarcijfers. Oliegerelateerde fondsen hadden een hectisch weekje. In eerste instantie waren de aandelen in trek doordat een daling van de Amerikaanse olievoorraden de olieprijs wat deed opveren, maar een dag later moesten diezelfde fondsen weer een flinke stap terug doen.

Er waren afgelopen week ook weer kwartaalcijfers. Zo presenteerde KAS Bank beter dan verwachte cijfers die de koers over twee dagen 14% hoger zetten. Op de cijfers van ICT Group reageerden beleggers een stuk negatiever, wat het fonds 4,5% lager de dag deed uitgaan. Van de hoofdfondsen openden KPN, Galapagos, Gemalto en DSM de boeken. De cijfers van KPN leidden in eerste instantie tot een hogere koers, maar dat was van korte duur. KPN presteerde in het eerste kwartaal min of meer in lijn met de verwachting van analisten. Het bedrijf verwacht dat de winst over heel 2017 op het niveau van 2016 zal uitkomen. De cijfers van Galapagos leverden het fonds slechts een miniem plusje op ondanks het feit dat de cijfers beter waren dan verwacht. Dat stak nog goed af bij Gemalto, dat vrijdag met een winstwaarschuwing naar buiten kwam en zijn koers ruim 7% onderuit zag gaan. Eerder had het al een winstwaarschuwing voor het eerste kwartaal afgegeven en ditmaal liet het zich opnieuw voorzichtiger uit over de winstontwikkeling voor heel 2017. De omzet van Gemalto kwam afgelopen kwartaal uit op €651 mln, een afname van 8% op jaarbasis. De winstverwachting voor dit jaar bedraagt €390 tot 450 mln, wat minder is dan de eerder verlaagde winstoutlook van €453 mln. DSM maakte betere cijfers bekend dan verwacht, maar meer dan een procent koerswinst leverde dat niet op.

Midkapper TKH had een zeer sterk eerste kwartaal, wat een koerssprong van 6% opleverde. Accell moest ongeveer datzelfde percentage inleveren op het nieuws dat het de overnamegesprekken met Pon Holdings niet wil voortzetten. Voor het in de schijnwerpers staande AkzoNobel was het ook geen beste week. Kredietbeoordelaar Fitch ziet de overnamepoging van PPG als een mogelijke bedreiging voor het kredietoordeel, omdat de combinatie te weinig financiële armslag zou hebben. AkzoNobel wil zijn chemiedivisie afsplitsen om PPG van het lijf te houden. Basf zou een mogelijke koper zijn, maar Bloomberg meldde dat het bedrijf hier weinig enthousiast over is.

Bouwconcern VolkerWessels maakte de bandbreedte bekend voor de beursgang die in mei moet gaan plaatsvinden. De aandelen gaan tussen de €21,25 en €25,25 kosten, waarmee het bedrijf op een beurswaarde van €1,7 mrd tot €2,0 mrd afstevent.

 

Lees ook: Inflatiecijfer doet rente stijgen


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website