Advies en analyse

Een beetje oppassen met bedrijfsobligaties

Dinsdag 2 mei 2017 18:04

Beleggers waren na de winst van Macron in de eerste ronde van de Franse verkiezingen bereid om meer risico te nemen, wat tot uiting kwam in een scherpe daling van de risico-opslagen.

Op investment grade euro bedrijfsobligaties daalde de spread met 8 basispunten tot het laagste niveau van dit jaar. Dit was net niet voldoende om de stijging van de onderliggende rente op Duitse staatsleningen te compenseren, zodat er op weekbasis toch een klein verlies resteerde. Het effectieve rendement op de iBoxx Corporates Index (investment grade euro bedrijfsobligaties) steeg met circa 1 basispunt naar 1,13% op vrijdag.

High yield obligaties zijn veel minder gevoelig voor de bewegingen van de Duitse staatsrente en kijken terug op een uitstekende week. De yield op de iBoxx High Yield Corporates Index (euro junkleningen) daalde zodoende met ongeveer 16 basispunten naar een nieuw dieptepunt van slechts 3,23%. Begin vorig jaar boden Europese junkleningen nog een effectief rendement van ruim 6%. Toen maakten beleggers zich zorgen over een harde landing van de Chinese economie en de gevolgen daarvan op het Europese bedrijfsleven. Nu lijkt er geen vuiltje aan de lucht. De Chinese economie groeit stevig door en ook het herstel in Europa zet goed door. De winsten zitten in de lift en dat komt de kredietwaardigheid van Europese high yield-bedrijven ten goede. Kredietbeoordelaars verwachten dat de wanbetalingspercentages verder afnemen.

Voorts ziet het ernaar uit dat de rente nog heel lang op een laag niveau blijft, wat de zoektocht naar rendement in stand houdt. Dit leidt tot een aanhoudende vraag naar bedrijfsobligaties. Daar komt bij dat de ECB tot dusver voor maar liefst €81 mrd aan investment grade euro bedrijfsobligaties heeft opgekocht en voorlopig een grote koper blijft.

Niettemin neemt de kans op een vroegtijdige afbouw van het opkoopprogramma toe, gezien de positieve economische ontwikkelingen in de eurozone. Dat zou normaliter tot een hogere rente moeten leiden en tot verliezen op zowel hoogwaardige als high yield bedrijfsobligaties. Voorlopig is het nog niet zo ver, maar beleggers kunnen maar beter voorbereid zijn en hun posities in de bedrijfsobligatiemarkt beperkt houden.

 

Lees ook: Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven