*

Advies & Analyse

Le Pen niet welkom op Europees beursfeestje

woensdag 3 mei 2017 10:39

In de aanloop naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen richtten de financiële markten zich de afgelopen week vooral op de grote stroom kwartaalcijfers van Amerikaanse en Europese bedrijven. Gerekend met slotkoersen van maandag – buiten Europa waren de beurzen op 1 mei wel grotendeels open – leidde dat bij de belangrijkste hoofdgraadsmeters echter niet tot grote verschuivingen.

Het merendeel van de nationale hoofdindices sloot de week af met een rendement tussen de -1,0 en +2,5%. Als graadmeter voor het sentiment in de eurozone rendeerde de Griekse ASE +4,2%. Beleggers hadden er kennelijk vertrouwen in dat Griekenland en zijn schuldeisers een akkoord zouden bereiken over de hervormingsmaatregelen die nodig zijn voor een nieuw deel van het financiële steunpakket, hetgeen uiteindelijk dinsdag ook geschiedde.
Daarmee bereikte de ASE het hoogste punt sinds 2015. Saillant is dat de Griekse hoofdgraadmeter sinds het dieptepunt van de aandelenmarkten van 11 februari 2016 met + 61,5% de best renderende hoofdindex is van de eurozone. Men name de hoofdgraadmeters van olieproducerende landen als Rusland (+66,0%) en Brazilië (+66,4%) deden het vanaf die datum – tevens een langjarig dieptepunt van de olieprijs – beter dan de Griekse beurs de laatste anderhalf jaar (zie grafiek).

Dat beleggers zich niet echt zorgen maakten over Griekenland, en wellicht toch de kat uit de boom kijken zondag in Frankrijk met de tweestrijd tussen Marine Le Pen en Emmanuel Macron, bleek uit de lauwe reacties in de andere Europese beurssteden in de aanloop naar het akkoord met de Grieken. Van vorige week dinsdag tot en met afgelopen maandag moesten beleggers in Frankfurt, Parijs, Brussel, Madrid en Amsterdam het zelfs doen met  kleine negatieve rendementen (tot -0,5%).

Ook de index met Europese bluechips, de Stoxx50, eindigde de week met -0,5%. Tot de winnaars behoorden hier onder meer de internationale Koerswijzer-fondsen Bayer (+4,5%), Sanofi (+2,1%), Volkswagen (+1,4%) en Daimler (+0,9%). Deze bedrijven  kwamen vorige week al met kwartaalcijfers en onze adviezen blijven met ‘kopen’voor Bayer en ‘houden’ voor de drie anderen ongewijzigd.  Ook ongewijzigd blijft ons houdadvies op BASF, hoewel de cijfers van dit bedrijf beleggers juist teleurstelden (-3,3%).

De breed samengestelde Stoxx600 behaalde afgelopen week met +0,3% wel een kleine plus. Nog iets beter presteerden de Amerikaanse S&P500 (+0,6%) en de Dow Jones (+0,7%). Beide indices flirten daarmee met de hoogste standen ooit die ze op 1 maart neerzetten, maar blijven dit jaar tot nu toe wel licht achterlopen op de Europese tegenhangers. Maar met rendementen tussen de +5,8% (Dow Jones) en +8,2% (Stoxx50) kunnen beleggers aan beide kanten van de oceaan dit jaar tot nu toe tevreden zijn.

Het positieve sentiment over aandelen lijkt de komende week, zeker in Europa, alleen maar verstoord te kunnen worden door een verkiezingszege zondag van Marine Le Pen.

 

Lees ook: Goudprijs valt licht terug


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website