Advies en analyse

Le Pen niet welkom op Europees beursfeestje

Woensdag 3 mei 2017 10:39

In de aanloop naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen richtten de financiële markten zich de afgelopen week vooral op de grote stroom kwartaalcijfers van Amerikaanse en Europese bedrijven. Gerekend met slotkoersen van maandag – buiten Europa waren de beurzen op 1 mei wel grotendeels open – leidde dat bij de belangrijkste hoofdgraadsmeters echter niet tot grote verschuivingen.

Het merendeel van de nationale hoofdindices sloot de week af met een rendement tussen de -1,0 en +2,5%. Als graadmeter voor het sentiment in de eurozone rendeerde de Griekse ASE +4,2%. Beleggers hadden er kennelijk vertrouwen in dat Griekenland en zijn schuldeisers een akkoord zouden bereiken over de hervormingsmaatregelen die nodig zijn voor een nieuw deel van het financiële steunpakket, hetgeen uiteindelijk dinsdag ook geschiedde.
Daarmee bereikte de ASE het hoogste punt sinds 2015. Saillant is dat de Griekse hoofdgraadmeter sinds het dieptepunt van de aandelenmarkten van 11 februari 2016 met + 61,5% de best renderende hoofdindex is van de eurozone. Men name de hoofdgraadmeters van olieproducerende landen als Rusland (+66,0%) en Brazilië (+66,4%) deden het vanaf die datum – tevens een langjarig dieptepunt van de olieprijs – beter dan de Griekse beurs de laatste anderhalf jaar (zie grafiek).

Dat beleggers zich niet echt zorgen maakten over Griekenland, en wellicht toch de kat uit de boom kijken zondag in Frankrijk met de tweestrijd tussen Marine Le Pen en Emmanuel Macron, bleek uit de lauwe reacties in de andere Europese beurssteden in de aanloop naar het akkoord met de Grieken. Van vorige week dinsdag tot en met afgelopen maandag moesten beleggers in Frankfurt, Parijs, Brussel, Madrid en Amsterdam het zelfs doen met  kleine negatieve rendementen (tot -0,5%).

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven